След 6 спасени мачбола и над 3 часа битка: Кузманов се пребори за победа на старта в Пуна

от в 13:24 на 28.02.2023
Мартин Петков

Димитър Кузманов в хода на миналата седмица изигра най-добрия си турнир за 2023-та към този момент, след като достигна четвъртфиналната фаза на Чаланджъра в Бенгалуру и със спечелените позиции за световната ранглиста вече се намира в непосредствена близост до завръщане в топ 200. През днешния ден пък Мико откри участието си на надпреварата от същата категория в Пуна, която трябва да сложи край на индийската авантюра за третата ни ракета, като на старта в състезанието българинът се изправи срещу наглед непретенциозен противник в лицето на квалификанта и световен номер 535 Макото Очи, но трябваше да се бори до последно за победата си, която заслужи след шест спасени мачбола и над 3-часова битка на корта - 5:7 7:6(1) 6:2.

 По този начин родният ни представител се класира за втория кръг в състезанието и ще срещне един измежду Саси Кумар Мукунд и третия поставен Макс Пърсел, който се намира в серия от 10 поредни победи.

Още от самото начало на двубоя пловдивчанинът опитваше да притиска левичаря, като пласира топката в близост до основната линия, което донесе своите дивиденти и скоро нашенецът достигна брейкбол. Японецът обаче не се трогна и отрази опасността, ала Кузманов продължи да работи все така усилено на ретур и от наглед безнадеждна ситуация при 40:0 обърна подаването на японеца в осмия гейм, с което си заслужи правото да сервира за спечелването на дебютната част.

В този момент Очи, притиснат до стената, заигра на върха на способностите си, като в офанзивен план продуцираше множество печеливши комбинации, които доведоха до рибрейк, но скоропостижно на свой ред Мико разполагаше с два сетбола при идния миг на начален удар за левичаря. Именно представянето в най-важните точки от сета се превърна в определящо за неговия краен изход, като световният номер 535 остана значително по-хладнокръвен спрямо родния ни представител и със серия от четири поредни гейма на сметката си направи първата крачка към победата.

С настъпването на втората част българинът опита да промени облика на играта си и стана по-агресивен с ударите си, но с това си действие покачи и риска от грешки, които в даден миг заваляха неспирно от ракетата му и той инкасира пробив. Ответната реакция на световния номер 204 беше добра и той разполагаше с възможност за рибрейк, но до такъв не се стигна и впоследствие българинът трябваше на собствен сервис да се бори за оставането си мача. 

Останал на точка от поражението, Кузманов засвидетелства борбения си характер и в гейм с продължителност от близо 15 минути спаси цели шест мачбола, с което придоби сериозен импулс в представянето си за сметка на видимо обезверения японец. Това доведе до пълна размяна на ролите на корта и Мико вече доминираше по всички показатели, като демонстрира уменията си в атака и с поредица от завършващи комбинации върна пасива си от пробив, за да предизвика изиграването на тайбрек, в който беше безупречен от първата до последната точка и изравни резултата в отделните сетове.

Всичко това даде сериозна увереност на родния ни представител, който вече имаш пълен контрол над ситуацията на корта и можехме ясно да видим по-голямата му класа спрямо неговия съперник. Сервисът на азиатеца все по-често ставаше лесна плячка за ретурите на пловдивчанина, чийто агресивен подход го отведе до пробив за преднина от 3:2 и оттам насетне за него нямаше проблеми да довърши един от най-впечатляващите си обрати.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 6 спасени мачбола и над 3 часа битка: Кузманов се пребори за победа на старта в Пуна Мартин Петков
Теми:  
бгтенис | димитър кузманов | Пуна | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook