След 8-годишно чакане: Ник Кирьос отново е четвъртфиналист на Уимбълдън!

от в 18:44 на 04.07.2022
Калоян Соколов

Ник Кирьос излезе за осминафиналния си мач от Уимбълдън срещу Брандън Накашима в ролята на сериозен фаворит. Бившият четвъртфиналист в турнира се наслаждаваше на великолепен тревен сезон, в който беше записал цели 10 победи и в миналия кръг отстрани четвъртия поставен Стефанос Циципас, така че шансовете на 20-годишния тенисист не изглеждаха особено добри.

Както обаче знаем, предварителните прогнози губят всякакъв смисъл, когато на корта излезе Кирьос и тази максима за пореден път се оправда. 40-ият в света изпитваше физически дискомфорт в областта на рамото почти през цялата срещата, само че преодоля болката и своя съперник, за да намери място на първия си четвъртфинал в Големия Шлем от седем години насам - 4:6 6:4 7:6(2) 3:6 6:1. За последно 27-годишният тенисист се класира за този етап на надпреварата през 2014-а година, когато все още беше тийнейджър и шокира тогавашния номер едно - Рафаел Надал. Така във фазата на финалната осмица ни предстои австралийско дерби между Ник Кирьос и Алекс Де Минор.

Кирьос започна мача в характерния си стил и минаваше с лекота през своите сервис геймове. Австралиецът се стараеше да бъде максимално непредвидим в действията си, като замаскираше отлично своите намерения при опитите си за къси топки и държеше постоянно опонента си нащрек. Накашима обаче оставаше напълно безразличен към шоуто от другата страна на мрежата и също се справяше отлично на собствен начален удар. Изведнъж някогашният номер 13 се хвана за рамото, а болката видимо се отрази сериозно на неговия сервис, който рядко преминаваше границата от 180 километра в час и американецът реализира пробив при 4:4, след което безпроблемно затвори откриващия сет в своя полза.

Проблемите за Ник не спряха дотук, тъй като не успяваше да печели никакви лесни точки и във втория сет. Световният номер 56 пък пласираше много дълбоко ретурите си, които затрудняваха сериозно фаворита, и се стигна до ранни брейкболи в полза на аутсайдера. Канберецът все пак продължи да се бори, измъквайки подаването си, и впоследствие дори проби, но това се дължеше най-вече на няколко двойни грешки от страна на опонента му. Кирьос скоро се завърна към обичайните измерения на началния си удар и нещата до голяма степен се нормализираха за него, а скоро общият резултат беше изравнен.

Австралиецът изглеждаше в оптимална кондиция по време на третата част, само че продължаваше да бъде абсолютно безпомощен на ретур. Разиграванията в двубоя почти отсъстваха през тези минути и сервиращите не срещаха никакви трудности. Единственото по-интересно беше, че най-после световният номер 40 се реши да вземе медицински таймаут, но той по-скоро беше само за негово успокоение. Всичко това доведе до изиграването на тайбрек, в който Кирьос пръв се откъсна с мини пробив напред, възползвайки се от двойна грешка на Накашима. Асовете от ракетата на канбереца не спираха да се увеличават и неговата преднина набъбна до 5:2, а тогава дойде ред на два поредни завършващи ретура на Ник и сетовете станаха 2:1 в полза на фаворита.

Добрите изяви на австралиеца го накараха напълно да забрави проблемите си и вече го виждахме как се наслаждава на сблъсъка и се опитва всячески да въвлече публиката в него. С това се завърнаха сервисите отдолу, както и добре познатите страхотни стоп волета на Кирьос. Тогава дойде един от характерните спадове в концентрацията на канбереца, чиято проява позволи на младока да отмъкне подаването му за аванс от 4:3 и оттам насетне нямаше връщане за Ник, което означаваше, че ще гледаме решителен пети сет.

Финалната част стартира с шест поредни точки в актива на Накашима и се създаваше усещането, че буйният нрав на Кирьос отново ще се окаже главната пречка за него. Противно на всички очаквания, австралиецът изразходва негативната си енергия в спор със съдията и успя да я впрегне в изцяло положителна насока. Американецът пък видимо се разсея от случващото се на корта и допусна неочакван пробив, след който Ник се намираше на гребена на вълната и бързо реализира още един брейк на сметката си, с чиято помощ не след дълго можеше да отпразнува най-значимата си победа от много дълго време насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 8-годишно чакане: Ник Кирьос отново е четвъртфиналист на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | брандън накашима | Ник Кирьос | Обзори | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook