След близо 4-часова битка: Надал пречупи Дрейпър и продължава защитата на титлата си!

от в 09:29 на 16.01.2023
Мартин Петков

Началото на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия вече беше дадено по-рано тази нощ, като още в дневната сесия на откриващия турнира ден ни предстоеше да наблюдаваме в игра вездесъщия Рафаел Надал, който е защитаващ шампион и ще има нелеката задача в идните две седмици да брани титлата си отпреди 12 месеца. Матадора далеч не започна по обещаващ начин сезона си, след като инкасира две поражения по време на участието си за своята родина в новосъздадената отборна надпревара United Cup и притеснителните знаци за почитателите му бяха налице.

Испанецът освен това в традиционната си пресконференция преди старта на първия турнир от Големия шлем изказа недоволството си от топките, които ще бъдат използвани по време на състезанието в Мелбърн, изтъквайки факта, че по този начин играчите, разчитащи на плоски удари, ще имат по-голямо предимство, докато, както знаем, 22-кратният носител на "мейждър" трофеи разчита на голяма доза топсин в играта си. Манакорецът също така зае ролята на топ поставен в надпреварата, след като сънародникът му и първа ракета на света Карлос Алкарас се оттегли от Аустрелиън Оупън с травма, но въпреки това жребият далеч не се оказа благосклонен към Рафа и още в откриващия му мач го изправи срещу един от най-видните представители на следващата генерация в лицето на Джак Дрейпър.

Британецът демонстрира сериозно израстване в последната година, като от играч извън първите 250 на класацията на АТР проби в световния топ 50 и се утвърди като един от най-неблагоприятните съперници за първи кръг в Тура, губейки едва веднъж в тази фаза в хода на отминалите 12 месеца. Надал също не мина без неприятности в схватката с младежа, но въпреки това в типично свой стил показа много борбеност в ключовите ситуации и след 3 часа и 42 минути битка се поздрави с победата, пречупвайки по-младия си колега - 7:5 2:6 6:4 6:1. С този си триумф защитаващият шампион стартира кампанията си в Мелбърн подобаващо, като във втория кръг му предстои да срещне Макензи Макдоналд.

Първият половин час от двубоя не остави особено запомнящи се мигове, след като началният удар беше на висота за всяка от двете страни на мрежата и трудностите липсваха. С достигането на заключителната фаза от откриващия сет Матадора вдигна оборотите и макар да изпусна брейкбол, забивайки удара си в мрежата, то в 12-ия гейм британецът не издържа на напрежението и взе на два пъти грешното решение да играе къса топка, което мигновено беше наказано от Рафа и топ поставеният откри сметката си в мача.

Със старта на втората част станахме свидетели на пълен обрат в съотношението на силите на корта, като Дрейпър отпусна ръката си и започна да практикува типичния за себе си атакуващ тенис, при който търсеше завършващо отиграване от всички краища на полето. Това му действие се превърна в разковничето за успеха му в размените на високо темпо срещу испанеца, като той влезе в серия от четири поредни гейма в актива си, при която защитаващият шампион съумя единствено да се разпише в резултата, преди да бъде възстановено равенството в отделните сетове.

В третата част рекордьорът по титли от Шлема се реабилитира за случилото се по възможно най-добрия начин, след като пристъпи назад от основната линия и вкара разиграванията в искания от него ритъм, което означаваше пробив след поредната канонада от любимия му дланов удар. В това световният номер 38 започна да се бори и с крампи в областта на дясното си бедро, но това не му попречи да остави сърцето си на корта и след кратка интервенция с физиотерапевт на корта, то той отново заигра на върха на способностите си. Това доведе до изравняване на резултата в мача от страна на Дрейпър, ала с достигането на 10-ия гейм проследихме нагледно покачване в интензивността на Матадора, който направи нужното и спечели престрелка в близост до мрежата, за да причисли към актива си.

Четвъртата част стартира подобаващо за манакореца, който поведе с 40:15 на собствен сервис, ала редица неточности му попречиха да затвори подаването си и подобно на по-рано в мача британецът се откъсна с пробив аванс. Последвалият гейм на младежа се оказа преломният момент на сблъсъка, след като Рафа хвърли всички сили в търсене на рибрейк и отдадеността му даде искания резултат. Оттам насетне станахме свидетели на безспорно тъжен завършек на тази епична битка, след като Дрейпър своебразно беше изоставен от тялото си и по никакъв начин не можеше да бъде конкурентноспособен на Надал, който направи нужното и се поздрави с първа победа на тазгодишното Открито първенство на Австралия по пътя към защита на титлата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След близо 4-часова битка: Надал пречупи Дрейпър и продължава защитата на титлата си! Мартин Петков
Теми:  
australian open | джак дрейпър | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook