След обрат: Циципас не остави особени шансове на "щастлив губещ" и потегли с успех на АО

от в 07:19 на 15.01.2024
Мартин Петков

Стефанос Циципас подобно на част от останалите големите фаворити за титлата в Мелбърн допусна да загуби един сет в откриващия си мач на Аустрелиън Оупън, но продължава напред към втория кръг на надпреварата. Миналогодишният финалист в турнира трябваше да се изправи срещу "щастливия губещ" Зизу Бергс, след като Матео Беретини се отказа от състезанието преди близо 24 часа, което наглед улесни задачата пред гърка, който макар и да изигра един колеблив сет, то в останалата част от сблъсъка бе безупречен и сътвори пълен обрат по пътя към победата - 5:7 6:1 6:1 6:3.

С това световният номер 7 подпечата класирането си за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, където му предстои да срещне победителя от дербито на домакинските представители, изправящо Александър Вукич и Джордан Томпсън, от когото елинът вече е губил в кариерата си.

Още от самия старт на двубоя подавачите установиха наглед траен контрол върху случващото се на корта и макар двамата състезатели да пласираха първите си сервиси в под 50 процента от случаите, то това не им пречеше да отстоят своето. В това русло по всичко личеше, че ще бъдем отведени до тайбрек, ала тази тенденция намери края си в 11-ия гейм, когато Стефанос последователно намери топката с рамката на ракетата си и инкасира поредица от неточности, довели до пробив в актива на световния номер 125, който впоследствие спаси цели три възможности за рибрейк и загатна за способността си да пласира печеливши удари от всички краища на полета, като триумфира в откриващия сет.

В началото на втората част седмият поставен побърза да разбуни духовете, че вероятно биваме водени към изненада и вдигна оборотите чрез серия от скоростни комбинации, за да осъществи ранен пробив. Проблемите пред елина на начален удар обаче за сметка на подема в представянето му, останаха на дневен ред и той трябваше да се бори за спечелването на всеки от следващите си два гейма на сервис, но успявайки го да го стори след общо три спасени брейкбола, дублира преднината си в статуквото и поднови равенството в общия резултат на срещата.

Третият сет пък ясно онагледи разликата в класите между миналогодишния финалист в надпреварата и белгиеца, като устремът в играта на гърка го водеше към продуцирането на огромен брой печеливши отигравания и той не след дълго се откъсна напред в статуквото с предимство от двоен пробив. Същевременно път назад за Бергс видимо нямаше и той съумя единствено да се разпише в резултата, преди Циципас за трети път да отмъкне подаването му и да поведе в отделните части на мача.

Наказателната акция на световния номер 7 пък продължи с пълна сила и в четвъртия сет, когато установеният от него контрол му донесе поредните дивиденти след нова силна серия от отлично проведени офанзивни акции, на които белгиецът далеч нямаше нужната аргументация в репертоара си, за да отговори подобаващо. Зададеното темпо от Циципас го отведе и до комфортен аванс от два пробива, позволил му да се отпусне в завършека на срещата, когато инкасира един рибрейк, но до втори такъв не се стигна и фаворитът официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След обрат: Циципас не остави особени шансове на "щастлив губещ" и потегли с успех на АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | зизу бергс | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook