След пренебрежението към Джокович: Организаторите на Уимбълдън бяха обвинени и в расизъм

от в 13:15 на 21.06.2023
Мирела Николова

Организаторите на Уимбълдън трябваше да понесат сериозна доза критики заради решението си да отделят само няколко секунди на Новак Джокович в рекламното видео за тазгодишното издание на турнира, но с това далеч не се изчерпва недоволството на феновете към най-старата тенис надпревара. През вчерашния ден бе публикуван нов постер, който да промотира събитието, но и той предизвика също толкова широки дискусии, като този път негодуванието бе свързано с пренебрежение към сестрите Уилямс, определено като расизъм.

Във въпросния постер са изобразени някои от най-големите легенди в историята на тениса, които слизат по стълбите в емблематичния коридор, водещ към централния корт на Уимбълдън. На централно място са поставени двете звезди на следващото поколение в лицето на Карлос Алкарас и Яник Синер, следвани от Голямата тройка, Мартина Навратилова, Крис Евърт, Бьорн Борг, Джон Макенроу и Борис Бекер.

Най-отзад са поставени сестрите Уилямс, Ига Швьонтек и Елена Рибакина, което постави въпроса за наличие на дискриминация и расизъм. Според мнозина решението Серина и Винъс, които си поделят общо 12 титли в турнира на сингъл и още толкова на двойки, да бъдат сред последните, говори не за развитието на тениса, каквато би трябвало да е целта на постера, а ни връща векове назад, когато цветнокожите са били поставени в неравно положение.

"Точно когато си мислех, че съм видяла всичко, организаторите решават да поставят Серина и Винъс най-отзад, сякаш сме се върнали в годините на Движението за граждански права в САЩ", гласи един от коментарите под снимката. "Ако се вгледате много, много внимателно, може и да забележите жени", пише друг тенис почитател.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След пренебрежението към Джокович: Организаторите на Уимбълдън бяха обвинени и в расизъм Мирела Николова
Теми:  
винъс уилямс | серина уилямс | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook