След седем поредни победи: Двукратната шампионка Квитова бе пречупена от Бадоса

от в 19:43 на 02.07.2022
Мартин Петков

Паула Бадоса се представя далеч от задоволително, предвид високите очаквания в началото на годината, като особено в хода на клей сезона резултатите ѝ бяха повече от разочароващи, а за капак на всичко контузия прекрати участието ѝ на Ролан Гарос още в първата седмица на турнира. Испанката си взе нужната пауза за рехабилитация, като се завърна върху тревата в Ийстбърн, но не впечатли и остави сериозни въпросителни с играта си за Уимбълдън. Световната номер 4 попадна в схемата като водачка на втората четвъртина и чрез повече от безапелационни победи достигна третия кръг в ,,All England Club", където през днешния ден срещна двукратната шампионка от най-старата тенис надпревара Петра Квитова.

Сблъсъкът неслучайно беше определен като един от гвоздеите при двубоите за място във втората седмица на турнира, като дори попадна в програмата за централния корт в английската столица. Двете топ състезателки впечатлиха с играта си в доста аспекти, като афинитетът към атаката на чехкинята не остана незабелязан, но няколко грешки в наистина важните моменти от срещата наклониха везните в полза на Бадоса, която поддържаше високо равнище през голяма част от времето и заслужено се поздрави с гръмкия успех след 7:5 7:6(4). За световната номер 4 обаче не предстои нищо по-лесно във фазата на осминафиналите, където отново ще се изправи срещу бивша шампионка на Уимбълдън, този път в лицето на победителката от 2019-а година Симона Халеп.

Квитова стартира ударно двубоя, като след безупречно проведени комбинации в атакуващ план си завоюва ранен пробив аванс и излезе напред в резултата. Испанката така и не съумяваше да намери нужния ритъм в играта си, като неточностите бяха често срещано явление от нейната страна на корта и тя се оказа изправена пред угрозата да инкасира втори пробив, ала оцеля и използва импулса в представянето си, за да достигне цели пет брейкбола, които неистово пропиля, а статуквото се запази - 3:5. Двукратната шампионка от надпреварата застанала на сервис за частта се пропука и започна да греши значително повече подложена на напрежението, от което Бадоса единствено извлече нужните позитиви и не просто възстанови равенството, а дори след двойна грешка на съперничката в 12-я гейм ознаменува ренесанса в играта си, като записа откриващия сет на своя актив.

Втората част имаше сходно начало с отминалата и Квитова отново си осигури възможности за пробив, ала за разлика от по-рано в мача ги профука и паритетът възцари. Не след дълго чехкинята си спечели поредните брейкболи в сблъсъка, които в този случай бяха четири на брой, но последваха съдбата на тези от старта на сета и се наложи тайбрек да определи на чия сметка ще бъде начислена частта. Там Бадоса демонстрира по-здрави нерви и след като се поздрави с мини пробив за 2:0, то началният ѝ удар се превърна в умело оръжие, което бе умело използвано по възможно най-добрия начин от световната номер 4, която нито за миг не допусна спад и с втори брейк затвори срещата в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След седем поредни победи: Двукратната шампионка Квитова бе пречупена от Бадоса Мартин Петков
Теми:  
wta | паула бадоса | петра квитова | симона халеп | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook