След успеха над Григор: Зверев пречупи Синер в 5-сетово зрелище и ще срещне шампиона Алкарас

от в 08:39 на 05.09.2023
Мартин Петков

Александър Зверев надгради над победата си срещу Григор Димитров в третия кръг на тазгодишния US Open, след като взе скалпа на Яник Синер в мача на деня и се класира за четвъртфиналната фаза в турнира. Германецът и шампионът от Торонто ни направиха свидетели на същински тенис спектакъл в продължение на 4 часа и 41 минути, но в крайна сметка физическата битка беше издържана от олимпийския златен медалист, който допусна значително по-малко грешки от шестия поставен и подходи хладнокръвно във важните моменти на решителния пети сет, за да триумфира с победата - 6:3 3:6 6:2 4:6 6:3.

Така световният номер 12 и бивш финалист в Ню Йорк се превърна в последният тенисист, подпечатал билета си за финалната осмица на Откритото първенство на САЩ, като там го очаква сблъсък срещу защитаващия шампион Карлос Алкарас, от когото беше разгромен по-рано през сезона на Мастърса в Мадрид, но въпреки това Саша може да се похвали с превес от 3:2 победи в съперничеството им.

Още от самото начало на двубоя продължителните разигравания заеха трайно място на корта, като надлъгването в размените караше всекиго от двамата състезатели да ни предоставя най-добрия си тенис. Именно при високата интензивност във всеки един аспект протекоха дебютните подавания в мача, преди сериозни колебания, продиктувани от две поредни двойни грешки, да разклатят психиката на италианеца, който допусна серия от неточности от основната линия и макар да водеше с 40:0, инкасира пробив в петия гейм. 

Застанал на начален удар в опит да затвърди преимуществото си, олимпийският златен медалист стана "жертва" на повишената агресия в действията на световния номер 6, като отблизо се запозна с дълбочината и плътността на неговите ретури, при което рибрейкът беше факт. Случилото се пък единствено принуди двамата тенисисти, сочени за част от основните фаворити за отличието в Ню Йорк, да вдигнат още повече нивото си на игра, като това бе добре дошло за нас, зрителите, които се насладихме на купища изумителни разигравания, преди в крайна сметка бекхендът да се окаже ключовото оръжие в арсенала на Зверев, който засвидетелства класата на обратния си удар и реализира фундаментален пробив в деветия гейм, за да запише броени минути по-късно откриващия сет, продължил цели 69 минути, на сметката си.

Втората част далеч не стартира по мечтания от 12-ия поставен начин, след като неточностите от неговата ракета зачестиха и успеваемостта му в близост до мрежата спадна, при което липсата му на увереност в тези минути доведе до двойна грешка, с която той предаде подаването си в актива на италианеца. Въпреки това, то Саша мигновено се абстрахира от случилото се и вдигна оборотите, залагайки на атакуващ тенис, който скоропостижно го отведе до заличаване на пасива му, ала при идното си заставане на начален удар германецът отново в търсене на дълбочина пресили неколкократно отиграванията си и рибрейкът от страна на Синер не закъсня.

Оттам насетне световният номер 6 насочи изцяло вниманието си върху представянето си на собствен сервис, като не допусна нито за секунда водачеството му да бъде поставено под въпрос и възстанови равенството в съревнованието.

Подемът в играта на шампиона от Торонто пък се оказа силно помрачен в началните моменти от третия сет, когато той след серия от интензивни разигравания се хвана за лявото си бедро, като очевидно изпитваше физически дискомфорт, породен от крампи в тази област на крака си. Проблемите от подобно естество за южнотиролеца пък единствено отвориха вратичката към успеха за олимпийския златен медалист, който демонстрира спортсменство и лично попита съперника си за неговото състояние, но след одобрителния знак на Синер, че се чувства добре, то последва сериозно взимане на инициативата в разиграванията от страна на световния номер 12.

В тези мигове Зверев със завидно самочувствие продуцираше офанзивните си акции и наложил доминацията си в двубоя, спечели четири поредни гейма, които го отведоха до подновяването на преднината му в отделните части.

На старта на четвъртия сет Синер изживя същинска метаморфоза в представянето си, след като крампите му видимо отминаха и той отново заигра най-добрия си тенис, при което оказа сериозен натиск върху сервиса на Саша и макар да разполагаше с четири брейкбола в откриващия гейм, продължил маратонските 20 минути, то началният удар на германеца си каза думата и той оцеля. Впоследствие за първи път в хода на срещата станахме свидетели на наложено превъзходство от страна на подаващите, като същевременно проследихме любопитен момент, при който един от зрителите на корта в опит да повлияе психологически на 12-ия поставен го наричаше "Хитлер", но скоропостижно след оплакването на бившия финалист в турнира за случващото се, то фенът бе ескортиран извън "Артър Аш Стейдиъм".

Същевременно пък качеството на тенис нагледно се подобри и макар двубоят да се намираше почти в края на четвъртия си час, то двамата състезатели ни предложиха изключително интензивни разигравания и изпълнения на най-високо ниво, при което умората взе своето от германеца, докато шестият поставен се наслаждаваше на върховия си тенис. С достигането на деветия гейм напрежението падна изцяло върху плещите на Зверев, на когото му се наложи да отразява два брейкбола и въпреки че се справи с първия такъв, то ръката му трепна при втората възможност за противника и той направи двойна грешка, която окрили Синер и италианецът затвърди реализирания пробив, за да изпрати двубоя в заключителната му фаза.

Началото на решителния пети сет пък далеч не беше лишено от поредните драматични моменти на корта, след като взел си глътка въздух, германецът не пропусна да ни напомни за агресивния си ретур, който му позволи да води разиграванията от първата точка, и след блестящи завършващи отигравания на световния номер 12, то той осъществи ранен пробив. Впоследствие равнището на тенис ескалира на практика до своята връхна точка, като всяка една размяна от основната линия представляваше своеобразен трилър, в който и двамата тенисисти оставяха сърцето си на корта, но в крайна сметка Саша биваше по-продуктивен в офанзивен план и спаси шанс за рибрейк пред италианеца, преди да отстои предимството си в маратонски гейм - 3:0.

Впоследствие олимпийският златен медалист съумя да се завърне от ситуация 0:30 при идното си подаване, след като за сетен път в сблъсъка засвидетелства колко много е подобрил представянето си на мрежата, където под напрежение се справяше безупречно и отстоя аванса си. В остатъка от двубоя пък Зверев избра да пести силите си и не влизаше в продължителни разигравания, когато застанеше на ретур, като изцяло бе фокусиран на собствения си начален удар и макар да изостана с 15:30, сервирайки за победата, то показа нерви от стомана и официализира несъмнено една от най-сладките победи в кариерата си, дошла в 01:30 часа след полунощ местно време.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След успеха над Григор: Зверев пречупи Синер в 5-сетово зрелище и ще срещне шампиона Алкарас Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | александър зверев | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook