След вдъхновяващ обрат: Сабаленка пречупи Рибакина и е новата шампионка в Мелбърн!

от в 12:53 на 28.01.2023
Калоян Соколов

Елена Рибакина и Арина Сабаленка напълно заслужено се превърнаха в тазгодишните финалистки на Аустрелиън Оупън, след като нито една измежду тях не загуби сет в хода на надпреварата. Сабаленка нямаше загуба от началото на годината и се намираше в серия от 20 последователни спечелени отделни части, докато етническата рускиня имаше предимството на това вече да е участвала в друг финал от Големия шлем и в крайна сметка това оказа сериозно влияние върху развитието на двубоя, тъй като бившата номер 2 се пропука под сериозното напрежение и отново я видяхме в светлината от миналия сезон, когато често въобще не можеше да улучи сервис полето.

Постепенно обаче Арина показа, че е превъзмогнала всички свои демони от миналото и осъществи впечатляващ обрат, за да завоюва първата си титла от Големия шлем, надделявайки с крайното 4:6 6:3 6:4 и заслужено от утре ще се завърне под номер две в световната класация, докато казахстанската представителка най-после ще направи своя заслужен дебют в топ 10, който се отложи напълно незаслужено поради решението на ITF, ATP и WTA да не присъжда точки за ранглистата по време на миналогодишния Уимбълдън.

Въпреки явните знаци, че Сабаленка е преодоляла миналогодишните си психологически проблеми, които рефлектираха крайно негативно върху нейния начален удар, то тя откри срещата с двойна грешка, но веднага се поправи и затвори сервис гейма си с два поредни аса. Рибакина пък веднага отговори на предизвикателството, пласирайки цели три директни точки от сервис. Асовете продължаваха да се множат, тъй като световната номер 5 набави нови два към своята сметка, само че последваха няколко лесни грешки от ракетата ѝ, а шампионката от Уимбълдън веднага усети колебанията от другата страна на мрежата и реализира първи пробив в срещата, макар че Сабаленка водеше с 40:0 в гейма.

Московчанката продължи да бъде напълно безупречна от сервис линията и рядко изобщо ставахме свидетели на разигравания, което ѝ позволи да поведе с 3:1. По-високоранкираната тенисистка съумя да минимизира щетите, сед като направи няколко страхотни завършващи удари, само че казахстанската представителка продължаваше да вкарва над 70 процента от първите си подавани в корта и поддържаваше аванса си до 4:2, когато началният удар на беларуската състезателка отново се обърна срещу нея, но тя не позволи да изостане с още един брейк и все пак доведе нещата до 3:4 от нейна гледна точка.

Изведнъж ситуацията на корта претърпя сериозен обрат, защото шампионката от Аделаида вкара поредица от феноменални ретури и заслужено стигна до паритет в резултата. Изглежда обаче "призракът на двойните грешки" отново се беше завърнал в играта на Сабаленка, която предаде точно по този начин следващото си подаване и съвсем скоро откриващият сет отиде в актива на поставената под номер 22.

Проблемите за беларуската се задълбочиха в началото на втората част, когато тя трябваше да отразява поредни точки за пробив, ала този път удържа на натиска и се измъкна от трудното положение. Tова даде сериозен импулс в играта на Сабаленка, чиято агресия вземаше връх в размени от дъното на корта и наблюдвахме истинско тенис съвършенство от нейна страна. Всичко това позволи на петата поставена да се откъсне напред с 4:1 гейма и впоследствие не беше далеч от реализирането на втори пореден пробив, но Рибакина спря своето пропадане и запази шансовете си за обрат в света.

По-опитната тенисистка по никакъв начин не се притесни от пропуснатите възможности и съвсем скоро се сдоби с два последователни сетбола, пласирайки десетия си уинър от бекхенд. Наред обаче бяха нови неоползтоврени възможности, които не се оказаха фатални за Арина и заслужено битката за трофея щеше да се реши в трета част.

Там качеството на тениса се покачи неимоверно много и статистиката показваше, че двете имат близо два пъти повече завършващи удари, отколкото непредизвикани грешки. Финалистките продължаваха да извличат най-доброто от своя сервис, но определено Сабаленка задаваше темпото в срещата и московчанката редовно беше изправяна до стената. Равенството продължи до властва до 3:3 гейма, когато световната номер пет стигна до пореден брейкбол, забивайки гръмотевичен форхенд по диагонала в съперниковото поле.

Рибакина някак успяваше да се държи над повърхността и спаси цели три точки за пробив, само че накрая офанзивата на Сабаленка взе връх и тя най-сетне отмъкна чужди начален удар, след като изпълни безупречен смач по отскочила топка.  Следващото подаване беше далеч от протоколно за беларуската, ала тя издържа още един тежък тест пред нея и се доближи на само един гейм до трофея. Шампионката от Уимбълдън не се беше предала и застави опонетката си да сервира за спечелването на турнира, а Сабаленка демонстрира нерви от стомана и сложи точка на този близо 150-минутен тенис спектакъл, насочвайки поредния си неспасяем начален удар и вече спокойно можеше да отпазнува най-щастливия миг в своята кариера!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След вдъхновяващ обрат: Сабаленка пречупи Рибакина и е новата шампионка в Мелбърн! Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | Аустрелиън Оупън 2023 | елена рибакина | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook