След здрава битка: Циципас сломи Зверев и ще дебютира на финала в Рим!

от в 18:08 на 14.05.2022
Калоян Соколов

Стефанос Циципас и Александър Зверев категорично оформиха едно от най-вълнуващите съперничества на следващото поколение в света на тениса. Двамата вече изиграха множество важни мачове помежду си и често развръзката е неизвестна до последната изиграна точка. Често в тези сблъсъци са прехвърчали и искри, тъй като Зверев не се е колебаел да обвинява елина в умишлено използване на неправомерна помощ от трибуните. Всичко това прави толкова интересни срещите между тези първокласни тенисисти и днешният им полуфинален двубой в Рим също не направи изключение. Всъщност това беше трети пореден мач между двамата на тази фаза в надпреварите от сериите "Мастърс", а Стефанос за пореден път затвърди впечатлението, че отлично знае по какъв начин да противодейства на бившия шампион от италианската столица, надигравайки го с 4:6 6:3 6:4. Така по-нискоранкираният състезател се сдоби с предимство от 8:4 в преките им сблъсъци и си гарантира място в спора за трофея, където ще срещне един измежду Новак Джокович и Каспър Рууд.

Началото на мача беше напълно според очакванията, защото Циципас стоеше близо до основната линия и се опитваше да бъде максимално агресивен, докато Зверев се беше изтеглил много зад очертанията на корта, разчитайки главно на контра изпълнения. Изглеждаше, че тактиката на гърка работи доста по-успешно и той имаше далеч повече шансове на ретур спрямо своя съперник, ала изведнъж неговият мерник се влоши сериозно и именно Саша пръв достигна до точка за пробив. Тогава мрежата се намеси решително в полза на германеца, който неочаквано отмъкна подаването на опонента си и оттам насетне повиши значително ефективността си от линията за начален удар, за да се поздрави със спечелването на откриващия сет.

Четвъртият поставен веднага отвърна на предизвикателството, като изчисти неточностите при опитите си за завършващи удари и константно го виждахме да матира съперника с мощни отигравания от дъното на корта. Балканецът не се страхуваше да предприема акции към мрежата, които обикновено приключваше безпроблемно и заслужено си осигури аванс от 3:0 гейма. Зверев пък изглеждаше несигурен в действията си и допускаше множество грешки от любимия си бекхенд, но все пак намираше начин да се задържи в резултата и до последно беше в борбата за втората част, само че петият в света удържа на натиска и победителят щеше да бъде определен в решителен сет.

Циципас продължи да търси всяка удобна възможност, при която да увеличи оборотите на игра и наглед имаше моментно преимущество. Германецът обаче се защитаваше майсторски и се отчете с някои впечатляващи минаващи удари от наглед невъзможни позиции. Вторият в схемата не криеше колко много иска да се класира за финала и непрекъснато издаваше окуражителни викове след важно спечелено разиграване от негова страна. Все пек логиката възтържествува, след като гръцкият представител дочака подходящия момент и реализира ключов брейк за аванс от 3:2. Оттам насетне действията на Саша се сринаха изцяло и станахме свидетели на купища сбъркани волета от ракетата му и напълно заслужено успехът беше извоюван от Стефанос Циципас!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След здрава битка: Циципас сломи Зверев и ще дебютира на финала в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Обзори | рим | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook