Случаят с Халеп: Положителни новини след разкриване на резултатите от разследването

от в 20:19 на 05.12.2022
Мирела Николова

В края на октомври се разрази най-сериозният допинг скандал в тениса от случая с Мария Шарапова през 2016-а насам, след като стана ясно, че в пробата на бившата №1 в света Симона Халеп е открито забраненото вещество роксадуст, който стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки, с което се причислява към същата категория като мелдония, заради който Шарапова бе извън игра в продължение на 15 месеца. Румънката категорично отрича да е приемала какъвто и да е вид забранени субстанции и заяви, че това ще бъде най-тежката ѝ битка в кариерата до момента - тази за истината.

Според правилника наказанието за подобен тип провинение е 4 години, но то може да бъде намалено на 3, в случай че тенисистката признае вината си. От момента, в който информацията за положителната ѝ проба бе публично оповестена, Халеп твърди, че никога не е приемала забранени субстанции и по всяка вероятност става въпрос за недоразумение. 

Думите на румънската представителка бяха подкрепени и от резултатите от проведеното разследване по случая, които доказват, че наличието на роксадустат в пробата ѝ е минимално, както и че нито една от добавките, използвани от Халеп, не съдържа забранената субстанция. Според информация на румънския сайт ProSport обаче проблемът за бившата №1 идва от това, че в някои от добавките ѝ са намерени замърсени вещества, които не отговарят на изискванията за чистота и не са отбелязани на етикета. 

В материала се съобщава още, че след въпросните резултати Халеп е подала искане за извънредно изслушване от Международната агенция за тенис интегритет (ITIA), надявайки се, че състезателните ѝ права ще бъдат възстановени възможно най-скоро.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Случаят с Халеп: Положителни новини след разкриване на резултатите от разследването Мирела Николова
Теми:  
wta | допинг | любопитно | симона халеп

Коментари





Следвайте ни в Facebook