"Спагетеният кордаж" или как неправда попречи на Гилермо Вилас да стъпи на върха в тениса

от в 12:38 на 07.02.2023
Калоян Соколов

Сезон 1977 завинаги ще остане в съзнанието на най-дългогодишните почитатели на тениса, защото Гилермо Вилас прави нещо непостигано до ден днешен, а именно да спечели 145 мача в един сезон. Аржентинецът завоюва 16 ATP титли, както и трофеите от Ролан Гарос и US Open, но парадоксалното е, че така и не оглавява световната ранглиста. Тогава класацията се формира на база средни резултати през годината и Гилермо остава зад Джими Конърс, макар че всички негови колеги признават как това е огромна несправедливост и съвсем скоро системата бива променена, превръщайки се в това, което познаваме в момента.

Безспорно обаче най-впечалявщото постижение на легендарния южноамериканец е свързано с 46-те му поредни победи на клей, като този рекорд бива подобрен едва 30 години по-късно от Рафаел Надал, който остава непобеден на червена настилка между 2005-та и 2007-а година.

Всъщност Вилас печели още 29 последователни срещи на любимото си покрие, след като Илие Настасе прекъсва серията му, но отново можем да кажем, че обстоятелствата са изцяло срещу бившия номер две и загубата му от румънеца е плод на крайно нечестно стечение на обстоятелствата.

Това е така, защото Настасе използва ракета с двойно наплитане, а това му позволява да придава сериозно количество топспин на всеки свой удар. Така нареченият "спагетен кордаж" е творение на германеца Вернер Фишер и превръща играчите от средна категория в претенденти за най-големите титли, а топ състезателите достигат истинско тенис съвършенство чрез помощта на нововъведението.

Самият Настасе се сблъсква по възможно най-неприятния начин с революционната технология, защото е отстранен сензационно на Ролан Гарос от Браян Готфрид, който се възползва от предимството на своя кордаж. Тогава световният номер номер едно се зарича никога повече да не става жертва на подобен тип несправедливост и самият той минава към двойното наплитане.

 Стигаме до финала на турнира в Екс-Ан-Прованс, където Вилас е в ролята на огромен фаворит срещу Настасе, имайки предвид как по това време си е извоювал реномето на непобедим в двубоите на червени кортове. Румънецът обаче му е приготвил изненада и четирикратният шампион от Шлема може единствено да гледа как отиграванията на Настасе профучават покрай него.

"Тичах като луд във всяко едно разиграване, а той се смееше насреща ми и не полагаше никакво усилие, въпреки че беше близо до тенис съвършенството. Рамото ми щеше да се откачи от проклетия му топспин. В този ден щях да загубя от един кордаж, а не от истински човек и затова реших да се откажа от мача" - спомня си Вилас.

Своебразният протест на аржентинеца получава широк отзвук и бива единодушно подкрепен от всички тенис деятели, което води до пълната забрана на противоречивото изобретение, но щетите вече са нанесени и въпросното поражение спира впечатляващия рейд на Гилермо, както и мечтата му на този етап да оглави световната ранглиста, което той така и никога не постига.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Спагетеният кордаж" или как неправда попречи на Гилермо Вилас да стъпи на върха в тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | гилермо вилас | илие настасе | истории и анализи | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook