Съкрушеният Медведев: Не знам как ще продължа с тениса; мечтите ми бяха разбити

от в 19:04 на 30.01.2022
Мирела Николова

Даниил Медведев бе изключително близо до титлата на Аустрелиън Оупън днес, след като поведе с 2:0 сета срещу Рафаел Надал, но испанецът за пореден път демонстрира пословичната си борбеност и успя да обърне събитията в своя полза, вдигайки рекордна 21-ва титла от Големия шлем в кариерата си. Руснакът на няколко пъти в двубоя изрази недоволството си от отношението на публиката, която бе изцяло на страната на Матадора и която нееднократно пречеше на Медведев в хода на сблъсъка. 

На пресконференцията си след загубата световният №2 започна с продължителен монолог за "историята на детето, което е имало големи мечти":

"Ще започна с една история, ще се опитам да бъде възможно най-кратка. Когато бях на 12 години, играех на турнири в Русия и разбира се, гледах надпреварите от Шлема по телевизията - големите звезди бяха на корта, феновете ги подкрепяха. Мечтаех да бъда там един ден. 

Впоследствие започнах да умаствам на турнири в Европа. Спомням си Младежките Олимпийски игри. Стигнах до финала и беше страхотно. Имахме нещо като централен корт и по трибуните бяха около хиляда или две хиляди души. Беше чудесно да бъда част от това. Това бяха моментите, за които мечтаех, големите сцени.

След това мисля, че всеки един юноша иска да участва на надпреварите от Шлема за младежи, защото там може да се срещнеш с професионалистите. Идват хора да те подкрепят, въпреки че не знаят особено много за теб. Страхотни моменти, когато си казваш: "Уау, наистина искам да играя на Голям шлем срещу най-добрите в света". 

Започваш да играеш на Фючърси, Чаланджъри, изкачваш се нагоре в ранглистата. Има някои моменти в кариерата ми, когато мисля, че това дете се съмняваше дали трябва да продължава да мечтае за тези големи неща, или не.

Помня едно тежко поражение на Ролан Гарос. По онова време бях може би сред петимата най-добри. Загубих от Бенжамен Бонзи, който е в топ 100 в момента. Ако не греша, тогава имаше един руски журналист на пресконференцията ми след мача. Помислих си: "Наистина ли? Това е Голям шлем". Бях изненадан. Мисля, че беше руснак и си говорихме около 5 минути. Обичам да разговарям с журналисти.

Спомням си един друг път, когато загубих от Пиер-Юг Ербер, след като водех с 2:0 в сетовете. Беше невероятен мач. Той игра феноменално. Отидох на пресконференцията. Бях разочарован от феновете и случилото се. Тогава отново имаше един журналист. Мисля, че беше италианец, който ме попита нещо, и аз отговорих с две думи, без повече въпроси. Присъстваха и руски журналисти, които също ми зададоха някои въпроси. 

Това бяха само няколко момента, в които детето спря да мечтае, и днес беше един от тях. Няма да казвам точно защо.

Оттук нататък играя за себе си, за семейството си, за хората, които вярват в мен, и разбира се, за всички руснаци, защото от тях чувствам голяма подкрепа.

Ще го кажа така - ако има турнир на твърди кортове в Москва преди Ролан Гарос или Уимбълдън, ще отида там дори и да пропусна Уимбълдън или Ролан Гарос, или каквото и да било. Детето спря да мечтае. Детето вече ще играе за себе си. Това е. Това е моята история. Благодаря, че ме изслушахте!".

Впоследствие Медведев разказа какво точно в поведението на публиката е предизвикало толкова силно разочарование в него. 

"Ще ви дам малък пример. Преди сервисите на Рафа в петия сет се случваше да има някой зрител, за моя изненада, който ще извика "Хайде, Даниил!", след което хиляда други ще реагират с "Шшш". Преди да сервирам аз, не чувах подобно нещо. Разочароващо е, неуважително е, не мисля, че ще искам да играя тенис, след като стана на 30 години.

Зависи какво ще ми кажат хората покрай мен, как ще преминем през това пътешествие заедно, но детето, което мечтаеше, от днес не е в мен и ще ми е трудно да продължа с тениса".

В края на пресконференцията си Даниил отново се завърна към историята си, добавяйки още един момент, който е забравил да разкаже по-рано:

"Когато започнах да се изкачвам малко по малко в ранглистата и играех с Новак, Роджър, Рафа, имах тежки мачове, но не успявах да ги победя. Говореше се много за това как новото поколение трябва да се представя по-добре, хората искаха младите тенисисти да прогресират. 

Бях развълнуван и си казвах: "Да, хайде, нека да ги затрудним". Изглежда, всички тези хора са лъгали, тъй като всеки път, когато излизах на корта в тези големи мачове, нямаше много фенове, които да искат да спечеля. Днес беше черешката на тортата", заяви руснакът.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Съкрушеният Медведев: Не знам как ще продължа с тениса; мечтите ми бяха разбити Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2022 | даниил медведев | интервю | любопитно | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook