Състав и жребий на България за Billie Jean King Cup: 2 момичета под 16 години в отбора

от в 15:07 на 26.03.2022
Калоян Соколов

Женският национален отбор по тенис попадна в група "Б" на турнира от Група I на Евро-африканската зона за "Били Джийн Кинг къп" - новото име на световното отборно първенство при дамите (бившата "Фед къп"). Надпреварата под егидата на международната федерация (ITF) ще се проведе от 11 до 16 април 2022 г. на клей кортовете в тенис академия "Мегасарай" в Анталия (Турция) по нов формат.

Участващите общо 11 отбора ще бъдат разделени само в две групи - една с пет и една с шест тима. Жребият определи България да е в по-големия поток заедно със съставите на Швеция, Хърватия, Австрия, Словения и Грузия. В група "А" пък са Сърбия, Унгария, Турция, Естония и Дания. Регламентът предвижда мачове всеки срещу всеки. Три отбора в крайното подреждане ще се класират за плейофите в борбата за "Били Джийн Кинг къп", а два отбора ще изпаднат в по-долното ниво на турнира - Група II на зона "Европа-Африка".

"Доста тежка и непредвидима група - коментира капитанът на българския отбор Дора Рангелова. - Много ще е трудно, защото трябва да играем пет мача в рамките на пет последователни дни. Надявам се да изпълним задачата минимум, а тя е оставане в групата."

В състава на България са заявени три опитни тенисистки - Виктория Томова (№108 в света), Изабелла Шиникова (№218) и Джулия Терзийска (№521), както и две от най-талантливите ни млади състезателки, които ще дебютират в националния тим - Йоана Константинова (14 г.) и Росица Денчева (15 г.).

"Моята идея отдавна е да се подмлади отборът. Да се даде шанс на най-малките да усетят атмосферата на едно голямо състезание. Йоана и Росица показват много добри резултати в последно време. Идеята е да ги приобщим към отбора и, живот и здраве, да можем да разчитаме на тях за дълги години", коментира избора си Рангелова.

От 4 до 7 април отборът ще бъде на подготвителен лагер в ТК "Локомотив" в Пловдив. Ще отсъства единствено Виктория Томова, която по същото време ще участва на надпревара в чужбина.

Източник: БФТ


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Състав и жребий на България за Billie Jean King Cup: 2 момичета под 16 години в отбора Калоян Соколов
Теми:  
billie jean king cup | wta | бгтенис | българия | виктория томова | изабелла шиникова | Йоана Константинова | росица денчева

Коментари

Следвайте ни в Facebook