Световната №1 е аут: Швьонтек бе надиграна от бразилка в драматичен сблъсък в Торонто!

от в 06:54 на 12.08.2022
Мирела Николова

Ига Швьонтек се бе превърнала в абсолютен доминант в WTA Тура през първата половина на сезона, тъй като бе в серия от цели 37 последователни победи, която обаче намери своя край на Уимбълдън в лицето на Ализе Корне. Впоследствие полякинята изпита колебания и на турнира във Варшава, бивайки надиграна от Каролин Гарсия, а през днешния ден инкасира ново ранно поражение, допускайки загуба от Беатрис Хадад Мая.

Бразилката направи впечатление с представянето си по време на сезона на трева, когато завоюва две поредни титли в Нотингам и Бирмингам. Днес тя отново извади на показ най-добрата си игра и поднесе голямата изненада на WTA 1000 надпреварата в Торонто, отстранявайки топ поставената в схемата след 6:4 3:6 5:7 в изключително оспорван сблъсък, продължил близо три часа. Така тя се класира за четвъртфиналната фаза, където ще се изправи срещу победителката от мача между Белинда Бенчич и Гарбине Мугуруса.

Световната №24 навлезе в двубоя изключително уверено и непрекъснато ускоряваше топката както от форхенд, така и от бекхенд, предизвиквайки чести неточности от страна на съперничката. Швьонтек бе разбалансирана от агресивния стил на игра на противничката и допускаше множество нетипични за себе си грешки от длановия си удар, което стана причина за първи пробив в актива на бразилката и аванс от 4:2 за нея. Впоследствие тя продължи да диктува събитията на корта и не позволи на фаворитката да достигне до нито един шанс за брейк в хода на целия откриващ сет, поради което не остави съмнения относно това коя повече заслужава успеха в него.

Проблемите за Ига се пренесоха и в началото на втората част, където сервисът ѝ продължи да бъде лесна плячка за Хадад Мая, от чиято ракета нерядко можехме да видим мълниеносен ретур-уинър. Полякинята бе изправена пред най-сериозния тест дотук в мача, тъй като трябваше да спасява общо 5 брейкбола в титаничен гейм, продължил 20 минути, но въпреки това тя издържа на напрежението и откри сметката си в резултата. Скоро световната №1 започна да проявява по-голямо търпение и често преминаваше в контраатака, което се оказа правилната рецепта за неин успех, защото я изведе до пробив в шестия гейм и впоследствие до изравняване на общия резултат.

Финалният сет също предложи изключителна драма, тъй като на два пъти някоя от двете състезателки повеждаше с пробив, но моментално биваше догонена в резултата. Темпото в разиграванията бе неимоверно високо, като никоя не пропускаше възможност да накаже по-плитък удар на опонентката и да поеме контрол. Напористата игра на световната №24 я изведе до мачбол в десетия гейм, но надеждите ѝ незабавно бяха охладени след великолепен ас на полякинята, която за пореден път показа хладнокръвие и излезе невредима от затрудненията - 5:4. Хадад Мая продължи да бъде абсолютно непоколебима при посрещане и съвсем скоро получи нови мачбола, последният от които сложи точка на спора след цели 2 часа и 34 минути битка.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световната №1 е аут: Швьонтек бе надиграна от бразилка в драматичен сблъсък в Торонто! Мирела Николова
Теми:  
wta | беатрис хадад мая | ига швьонтек | Обзори | торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook