Световната №1 е аут в Щутгарт: Рибакина се доказа като тенис немезиса на Швьонтек и на клей!

от в 18:03 на 20.04.2024
Елеонора Александрова

В последната една година Елена Рибакина се утвърди, като едно от водещите имена в женския тенис. След триумфа си в Уимбълдън през 2022-ра, представителката на Казахстан може да се похвали с още един "мейджър" финал и 2 титли на ниво WTA-1000. Световната номер 4 е и една от малкото тенисистки в тура, които имат положителен баланс в срещите си със световната номер едно Ига Швьонтек и днес нагледно показа защо това е така в срещата им от 1/2-финалите на WTA 500 турнира в Щутгарт.

Рибакина изигра невероятен мач и постигна своята четвърта победа над световната номер 1 в истинска в почти 3-часова тенис епика, като триумфира с резултат 6:3, 4:6, 6:3 и се класира за своя първи финал в немския град, където ще срещне победителката от сблъсъка между Маркета Водрушова и Марта Костюк, а любопитното е, че това е изобщо първо поражение за полякината в Щутгарт, след като тя спечели титлите в миналите 2 издания на състезанието.

Срещата започна отлично за световната номер 1 Швьонтек и тя изцяло доминираше във всеки един аспект от играта. Това позволи на полякинята да поведе с пробив, само че Рибакина вкара силовата си игра и мощен начален удар в употреба, за да спечели цели пет поредни гейма над една от най-успешните тенисистки на клей. При 5:2 световната номер 1 започна отново да намира играта си, след като съумя да спаси четири сетбола, но нямаше сили за някакъв по-сериозен обрат и сетът отиде в актива на по-нискоранкираната тенисистка.

Спечеленият първи сет повлия добре на бившата номер 3, която още в първия гейм на втората част достигна до брейкпойнт. Швьонтек обаче имаше едно наум за атакуващата игра на опонентката си и вече се защитаваше далеч по-умело, а възмжностите за пробиви валяха пред нея, но тя така и не се възползваше от тях. При 5:4 обаче усилията на полякинята бяха възнаградени и така тя съумя да изравни резултата в сетовете.

Последната част започна кошмарно за световната номер 1, която допусна две двойни грешки в първия гейм. Въпреки това, тя не позволи на опонентката й да поведе пробив и станахме свидетели на наистина равностойна битка. Нивото на игра на Рибакина обаче се повиши и в този момент тя бе тази, която доминираше и постоянно застрашаваше сервиса на фаворитката.

С течение на времето грешките започваха да се натрупват на сметката на лидерката в ранглистата, което позволи на опонентката й да поведе с пробив в петия гейм. Макар и след това Швьонтек да бе показала воля и да изглеждаше готова да обърне играта в своя полза, световната номер 4 бе прекалено силна за най-добрата тенисистка в момента и с резултат 6:4 в последния сет ознаменува своята четвърта победа над Швьонтек!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Световната №1 е аут в Щутгарт: Рибакина се доказа като тенис немезиса на Швьонтек и на клей! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | елена рибакина | ига швьонтек | Обзори | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook