Световната №1 е на колене: Сабаленка поднесе изненадата и е на финал във Форт Уърт!

от в 05:48 на 07.11.2022
Мартин Петков

Ига Швьонтек през този сезон надмина себе си и всички очаквания многократно, за да постигне наглед немислими успехи - 67 победи, 8 WTA титли, две от които дойдоха в надпреварите от Големия шлем - Ролан Гарос и US Open, с което се превърна в абсолютен доминант на женската тенис сцена, като си отвори разлика на върха от близо 6000 точки пред втората състезателка в световната ранглиста. Водачката в класацията на WTA напълно закономерно биваше сочена като най-виден фаворит за спечелването на титлата от Финалите на WTA, където полякинята премина груповата фаза безапелационно с три победи и без загубен сет.

В полуфиналите същевременно я очакваше винаги непредсказуемата Арина Сабаленка, към която нямаше сериозни прогнози за успех във Форт Уърт, ала тя намери нужния ритъм в представянето и прескочи началната фаза, където беше в компанията на Мария Сакари, Онс Жабер и Джесика Пегула. Беларуската в хода на целия сезон неведнъж показа колебания при своите излизания на корта, но през днешния ден изигра навярно най-добрия си мач за годината и поднесе изненадата, отстранявайки световната номер едно Ига Швьонтек след оспорван сблъсък, продължил 2 часа и 7 минути - 6:2 2:6 6:1. С този си сензационен триумф 7-ата в света се класира за мача за трофея от Финалите на WTA, който се явява и най-големият мач в кариерата ѝ към този момент, като от титлата я дели единствено изненадата на годината и шампионка от Синсинати - Каролин Гарсия.

Швьонтек предизвика нервност в играта на противничката още от първите минути на двубоя, когато разполагаше и с два брейкбола, но остана безпомощна пред мощните сервиси на по-нискоранкираната състезателка и до нищо повече не се стигна. В този момент Сабаленка своебразно се залепи за основната линия и взе инициативата на своя страна, като с търпеливи отигравания диктуваше темпото на игра и надделяваше над полякинята именно в един от главните ѝ елементи в толкова успешното представяне. Световната номер 7 на няколко пъти съумяваше да матира фаворитката чрез своите многоходови акции в атакуващ план и след серия пробиви поведе в резултата с 4:1. Беларуската запази равнището си да е безгрешна в ключовите мигове на собствено подаване, когато често печелеше точката директно от начален удар, преди да намери поредните пробойни в играта на Ига, за да удвои преднината си, с което записа и откриващия сет на сметката си.

Във втората част продукцията от страната на трикратната шампионка от Шлема покачи качеството си значително и тя демонстрира пълния блясък на богатия си тенис репертоар, за да разруши из основи ритъма на противничката и поведе с комфортното 4:0. Сабаленка впоследствие отказа да се предаде и опита да се бори, като дори намали пасива, връщайки единия брейк, ала контраофанзива на полякинята преустанови плановете ѝ и на нас ни предстоеше да гледаме решителен сет.

Неговият старт отмина без фойерверки и всяка от двете полуфиналистки нямаше трудности с това да спечели дебютното си за частта подаване. Тогава обаче последва неистов спад на сервис за световната номер едно, която страдаше от липсата на първото си подаване и често ставаше лесна мишена за атака от беларуската, при което аутсайдерката се възползва по отличен начин от малкото открили ѝ се възможности, за да реализира пробив - 4:1. Ига въпреки неблагоприятната ситуация, в която се намираше, не изглеждаше готова да се предаде без битка, ала подемът и вдъхновението, с които си служеше Сабаленка бяха повече от видими и беларуската се поздрави с втори брейк, преди да спечели пети последователен гейм, узаконявайки сензационната си победа над фаворитката във Форт Уърт още с първия си мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световната №1 е на колене: Сабаленка поднесе изненадата и е на финал във Форт Уърт! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta финали | Арина Сабаленка | ига швьонтек | форт уърт

Коментари





Следвайте ни в Facebook