Световният шампион в тениса е ясен: Канада с исторически първи триумф в Купа "Дейвис"!

от в 17:45 на 27.11.2022
Мартин Петков

Купа "Дейвис" по традиция слага край на тенис сезона в АТР Тура и през настоящата година град Малага беше избран за домакин на Финалите в състезанието, а изненади не липсваха, след като за първи път от 1990-а насам до мача за отличието не достигна нито една от европейските държави, за сметка на които това направиха Канада и Австралия. В историята на надпреварата двете страни се намират на коренно различни позиции откъм статут и докато "кенгурутата" са 28-кратни шампиони, то северноамериканците досега не са триумфирали със "Сребърната Салатиера", но пък намират място в решаващия сблъсък за втори път през последните четири години.

Сериозно впечатление за "кленовите листа" също така прави и фактът, че в началото на тазгодишната тенис кампания в този си състав, водени от младите Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов, те успяха да преодолеят безкрайно трудния си поток на АТР Cup, за да се поздравят с отборната титла. Финалната схватка за Купа "Дейвис" започна по мечтан начин през днешния ден за канадците, след като именно левичарят и световен номер 18 надделя безапелационно срещу Танаси Кокинакис с 6:2 6:4, предоставяйки възможност на сънародника си Оже-Алиасим, който все още няма загуба в турнира, да донесе купата при успех над Алекс де Минор в срещата на първите ракети.

Сблъсъкът на топ състезателите за двете нации протече с известни колебания на начален удар за намиращия се в невероятна форма през последните месеци световен номер 6, ала той със завидно хладнокръвие действаше именно в тези ключови моменти за двубоя и надигра представителя на "кенгурутата" за час и 43 минути на корта в испанския град - 6:3 6:4, за да донесе дубъл в отборните надпревари за сезон 2022-ра на родината си.

Още от самото начало на срещата австралиецът се опити неколкократно да притисне подаването на противника, който изпитваше затруднения с това да пласира първи сервис, и си осигури шансове за пробив. Опрян до стената обаче носителят на четири АТР титли за годината продължаваше да търси линиите в съперниковата половина със своите форхенди, като резултатът не закъсня и освен че избегна опасността, то Феликс на свой ред разполагаше в брейкбол.

В тази ситуация Де Минор не пропусна да покаже блясъка на своя начален удар и чрез него си спечели игрово предимство, с което запази равенството в числото изражение. Последва затишие за посрещачите, които видимо намалиха интензитета в действията си, ала спад в представянето на световния номер 24 изведе Оже-Алиасим на позиция да търси решаващ пробив в осмия гейм, при което първата ракета на "кленовите листа" не остави безнаказани неточните от страна на австралиеца и отмъкна подаването му, доближавайки впоследствие държавата си на само сет от трофея.

Във втората част събитията от по-рано в срещата се повториха и представителят на "кенгурутата" се изтегли назад от основната линия, с което видимо изненада опонента и разполагаше с поредните си брейкболи в мача. Феликс, вече натрупал нужното самочувствие от отминалия сет, светкавично пласира неспасяемо на два пъти първия си сервис и отрази неблагоприятната ситуация, при което в идните минути използва импулса в играта си и с поредица от уинъри реализира пробив по пътя към титлата - 3:1.

Тогава настъпи и навярно преломният момент на сблъсъка, след като Де Минор разчете атаките на противника и си осигури три поредни шанса за брейк при 0:40, но още веднъж в срещата световният номер 6 беше непоколебим под напрежение и посредством печеливши отигравания от дланния си удар, запази своята преднина. Оже-Алиасим, който в миналото неколкократно е допускал спад, когато застане на сервис за победата, в този момент доказа, че тези неволи са вече зад гърба му и със завидно самочувствие донесе първия трофей за Купа "Дейвис" в историята на Канада.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световният шампион в тениса е ясен: Канада с исторически първи триумф в Купа "Дейвис"! Мартин Петков
Теми:  
Davis Cup | davis cup finals | ITF | алекс де минор | канада | купа дейвис | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook