Тъжен край за двукратния шампион: Руне е финалист в София след контузия на Синер

от в 20:53 на 01.10.2022
Мартин Петков

Следващото поколение в тениса нахлу с гръм и трясък на голямата сцена, като не подмина и домашната ни надпревара Sofia Open 2022. В полуфиналните на тазгодишното издание на турнира в българската столица има цели трима състезатели родени през новия век, като двама от тях - шампионът от последните две години Яник Синер и 19-годишният Холгер Руне, се срещнаха помежду си.

Сблъсъкът се превърна в същинска наслада за окото за всички зрители в зала "Арена Армеец" или пред малките екрани, които се насладиха на първокласен тенис спектакъл между едни от най-видните водачи на новото време. В крайна сметка по-големият опит и фенска маса в България не оказаха нужното влияние върху италианеца и скандинавеца повали фаворита за трофея, осъществявайки обрат за 2 часа и 28 минути на корта - 5:7 6:4 5:2 и отказване. Последната пречка по пътя към дебютна титла на твърда настилка от АТР състезание за световния номер 31 се явява сензацията на турнира - Марк-Андреа Хюслер.

В началото на двубоя никой от двамата младежи не се осмеляваше да поеме по-рискови действия и точките се начисляваха скоропостижно към активите им. Постепенно грешките от ракетата на скандинавеца зачестиха и шансовете за брейк пред италианеца се множаха, ала началният удар на световния номер 31 му беше верен събеседник за излизане от неблагоприятните ситуации. Всичко видяно в първите 11 гейма на мача сочеше към тайбрек, но сериозен подем в играта на Синер и отлично оползотворен шанс на "Ястребово око" му донесоха нужното предимство, за да запише откриващия сет на сметката си.

Във втората част датчанинът покачи качеството в ударите си и промени стила си, като започна да излиза все по-често на мрежата. Именно тази ротация в играта на Руне му донесе сериозно количество позитиви, което примесено от неточностите на шампиона, спомогна на тийнейджъра да поведе с пробив аванс - 4:2. Световният номер 31 отлично ръководеше сервис геймовете си, ала под знака на напрежението беше изправен пред угрозата да изгуби преднината си, но отрази два брейкбола и с добре конструирана атака възстанови равенството в отделните сетове.

При старта на решителната трета част вдъхновеният 19-годишен датчанин извади на показ силата си в продължителните размени на висока скорост и проби, доближавайки се до крайния успех. Впоследствие скандинавецът започна все повече да придобива инициативата и разполагаше с нов брейкбол, който неистово пропиля, а броени минути по-късно станахме свидетели на тъжна сцена с участието на световния номер 10, след като той усука глезена си. Шампионът обаче така и не съумя да се завърне към равнището си от по-рано в срещата, докато Руне се възползва да реализира втори пробив, при което Синер се отказа само на гейм от края на двубоя, изпращайки тийнейджъра на финала в София.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тъжен край за двукратния шампион: Руне е финалист в София след контузия на Синер Мартин Петков
Теми:  
atp | sofia open | холгер руне | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook