Тенис легенда за загубата на Швьонтек в АО: "Тя не игра добре в Австралия, това е в главата й в момента"

от в 22:15 на 21.01.2024
Елеонора Александрова

Световната номер 1 при жените, Ига Швьонтек, претърпя едно от най-тежките поражения в кариерата си, като още в третия кръг на Откритото първенство в Австралия загуби от 19-годишната чехкиня Линда Носкова. Така полякинята стана първата тенисистка под номер 1 в схемата от 1979-та насам, отпаднала в толкова ранен етап от надпреварата на Зеления континент.

По тази тема говори една от най-успешните тенисистки от края на 90-те и от началото на 21 век, Линдзи Дейвънпорт. Легендата на американския тенис смята, че зад не толкова успешните резултати на Швьонтек в Мелбърн се крие психологическа бариера, което я кара да не се чувства комфортно на "мейджър" турнири на твърди кортове. Ето и какво казва Дейвънпорт по тази тема:

"Мисля, че наистина си личи, колко емоционална беше (Швьонтек), когато тя спечели US Open (през 2022-ра), нали така? Помните ли? Не й беше удобно да играе в Ню Йорк и смяташе, че това бе най-големият й триумф. Не знам дали е нещо свързано с играта й на "мейджър" турнири на твърди кортове, но тя не игра добре в Австралия. Според мен мислите й в момента са да се опита да се измъкне от тези проблеми, казвайки си "О, не, аз играя. Чувствам се добре." Изглеждаше Даниел Колинс взимаше този мач (във втория кръг), нали? И Ига успя да премине през това!"

Освен за цялостното представяне на 22-годишната тенисистка, някогашната номер 1 говори и конкретно за мача, който загуби:

"Нещо в сервиса на Носкова наистина я обърка. Стана ми толкова интересно, когато Ига говореше за сервиса на Носкова, сравнявайки го с този на Сабаленка и Рибакина. Ние можем да кажем много добри неща за качествата на чехкинята, но силният й сервис не беше непременно основното й оръжие. Средната скорост на първия й сервис беше 165 км/ч - просто не изглежда да е толкова силен, колкото един начален удар от 177-185 км/ч, например. Така че нещо в този сервис наистина отблъсна Ига. Обикновено тя умее да връща началните удари страхотно, но в този мач тя или не можеше да ги прочете, или просто беше толкова нервна, че не реагира."

Следващият турнир на Ига Швьонтек ще бъде в Доха, който ще започне на 11 февруари.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис легенда за загубата на Швьонтек в АО: "Тя не игра добре в Австралия, това е в главата й в момента" Елеонора Александрова
Теми:  
Аустрелиън Оупън | ига швьонтек | линдзи дейвънпорт

Коментари





Следвайте ни в Facebook