Тенис от друга планета: Алкарас опустоши Циципас и оформи мечтан 1/2-финал с Джокович на РГ!

от в 23:42 на 06.06.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас изнесе една от най-добрите си продукции на корта през тазгодишната тенис кампания и се класира за полуфиналната фаза на Ролан Гарос. Испанецът имаше наглед най-трудното възможно изпитание за съперник във финалната осмица на турнира в лицето на бившия вицешампион Стефанос Циципас, но с представянето си в хода на сблъсъка световният номер едно съумя напълно да опустоши петия поставен за 2 часа и 12 минути на корта - 6:2 6:1 7:6(5).

По този начин мечтаният дуел на полуфиналите в Париж вече официално е факт и в спор за място на финала във френската столица ни предстои да наблюдаваме директна битка между Алкарас и Новак Джокович, които ще се срещнат за втори път в съперничеството си, като първото им съревнование, датиращо от Мастърса в Мадрид през 2022-ра година, завърши с драматичен триумф за младежа.

Карлитос загатна за огромната си самоувереност още в първите минути на двубоя, когато не изпитваше никакво притеснение от това да натиска спусъка от своя форхенд в търсене на печеливш удар, при което гъркът в немалко случаи единствено можеше да изгледа прелитащата покрай него топка. Третият гейм пък до голяма степен ни предостави пълната картина на всичко предстоящо на корта, след като Циципас допусна момент на колебание и инкасира двойна грешка, докато световният номер едно остана безупречен в нанасянето на завършващи отигравания и посредством поредния си уинър, изпълнен със завидна мощ, реализира дебютния пробив за мача.

Бившият финалист в надпреварата пък нямаше никакво намерение да стои смирено и да гледа отблизо шоуто на по-младия си колега, като опита да предприе по-агресивни действия и започнахме все по-често да го виждаме в близост до мрежата, ала шампионът от Мадрид просто не можеше да бъде спрян и пласира три фамозни минаващи удара, с което дублира аванса си в резултата. Настроението, с което играеше ибериецът, беше лесно забележимо по усмивката на лицето му и той засвидетелства това чрез серия от марковите си къси топки, оставяйки световния номер 5 без шанс за отговор, при което записа един от най-добрите си сетове за сезона в сметката си.

На старта на втората ясно си пролича разочарованието за Циципас от случващото се на корта и докато топ поставеният осъществяваше поредни си печеливши комбинации, то балканецът на два пъти не намери центъра на ракетата си, удряйки топката с рамката, за да видим брейк в актива на младежа и пети пореден спечелен гейм от негова страна. С оглед разликата в представянето на двамата представители на топ 5, то публиката избра да аплодира петия поставен при всяка негова точка и съумя да го вдъхнови за това да отстои подаването си, с което се разписа в резултата.

Постепенно обаче испанецът отново започна да затяга обръча около врата на бившия финалист, като го накара да играе на ръба на риска и това доведе до две двойни грешки от Стефанос в рамките на само един гейм, като оттам насетне Алкарас умело пое щафетата и с равнището си не остави повече какъвто и да било шанс на елина да оспори превъзходството му, доближавайки се на само сет разстояние от крайния успех.

Началото на третата част пък не ни предложи нищо различно от видяното досега, след като носителят на трофея от US Open нито за секунда не отстъпи от педала на газта и продължи да подхожда със сто процента от отдадеността към всяка една точка, при което отлично матира световния номер 5 с поредните си недостижими къси топки и поведе с пробив. Впоследствие Циципас наглед съумя да стабилизира своите подавания, като за първи път в хода на мача отстоя последователно на два пъти собствените си геймове и дори притисна ибериеца, достигайки до дебютен дюс при негов сервис, ала Карлитос не трепна под напрежение и удържа началния си удар - 5:2. 

В следващите минути гъркът демонстрира, че все още не е готов да се предаде и спаси два мачбола в подаването си, което примесено с подкрепата на публиката го окрили към това не просто да достигне първите си два брейкбола в двубоя, а дори да пробие началния удар на топ поставения, който се пропука, сервирайки за победата, докато елинът отрази трети мачбол и паритетът възцари, за да бъдем отведени до напълно неочакван допреди четвърт час тайбрек. В него Алкарас мигновено заложи на едно от най-доказаните оръжия в арсенала си в лицето на форхенда по правата, като реализира минипробив за 2:1 точки и си спечели водачеството в резултата, което повече не изпусна нито за секунда след серия от спиращи дъха изпълнения и подпечата победата си, като вече има пет успеха в също толкова мачове срещу Циципас.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис от друга планета: Алкарас опустоши Циципас и оформи мечтан 1/2-финал с Джокович на РГ! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook