Тенис пиршество: Бублик прояви гения си и опустоши Зверев, за да стигне до финала в Хале!

от в 16:39 на 24.06.2023
Мартин Петков

Александър Бублик изживява същинска приказка в хода на настоящата седмица при участието си на АТР 500 турнира в Хале, след като загърби разочароващия си досега сезон и се класира за най-големия финал в кариерата си. Казахстанецът, вече преодоля последователно съпротивата на Борна Чорич, Ян-Ленард Щруф и Яник Синер, за да може в полуфинална схватка през днешния ден да повали големия любимец на публиката и бивш двукратен подгласник в надпреварата Александър Зверев, при това със същинско показно за игра на тревни кортове - 6:3 7:5. По този начин световният номер 48 си резервира билет за дебютния си финал в Тура от категория АТР 500 и в спор за най-престижната титла в кариерата си ще срещне победителя измежду Андрей Рубльов и Роберто Баутиста Агут, които ще излязат на корта след броени минути.

Началото на двубоя се разви напълно според очакванията, след като двамата близо двуметрови състезатели разчитаха изцяло на сервисите си в моментите си на собствено подаване и интригата липсваше. Постепенно с отминаването на първата почивка казахстанецът се пригоди към стила на местния любимец и все по-умело разчиташе пласирането на началните му удари, което му позволи да взима рано топката на ретур и да води инициативата в разиграванията, като същевременно беше безупречен в завършващите си отигравания и реализираше завидни количество уинъри.

Именно агресивният тенис на Бублик имаше основополагаща роля за силното му представяне и той на бърза ръка се сдоби с пробив аванс, който макар и да не съумя да дублира, пропускайки нов брейкбол в следващите минути, защитаваше по безапелационен начин в миговете си на сервис и не допусна нито за секунда колебание, с което заслужи успеха си в откриващия сет.

На старта на втората част доминацията от страна на сервиращите се завърна с пълна сила, като в немалко случаи двамата прибягваха към изпълнение на начални удари със скорост от над двеста километра в час дори при втори сервис, което допълнително свидетелстваше за увереността на всекиго от тях. Крайно рисковият стил на игра на световния номер 48 обаче бе напът да му изиграе лоша шега, след като той направи две двойни грешки и сбърка бекхенд, за да предостави дебютен брейкбол за мача пред олимпийския златен медалист.

Както сме виждали неведнъж досега от Бублик, то именно в такъв момент той избра най-нестандартното решение и отрази шанса пред местния любимец с магична къса топка, при което придоби сериозен импулс в играта си и заложи многократно в следващите минути на това си оръжие, като разполагаше с два шанса за пробив, ала ги профука лековато с неточности. Въпреки всичко, то казахстанецът продължи да импровизира все така в атаките си и с достигането на ключовия за срещата 11-и гейм разкри пълния си технически потенциал, като на два пъти от основната линия размина двуметровия си съименник, намиращ се в близост до мрежата, и отмъкна подаването му, при което остана хладнокръвен и броени минути по-късно изпълни поредната си наказателна акция от сервиси, за да официализира класирането си за най-големия финал в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис пиршество: Бублик прояви гения си и опустоши Зверев, за да стигне до финала в Хале! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър бублик | александър зверев | хале

Коментари





Следвайте ни в Facebook