Тенис празникът бе помрачен: Физически проблем спря Алкарас и прати Джокович на финал в Париж

от в 19:24 на 09.06.2023
Мартин Петков

Новак Джокович спря часовника на времето и въпреки скептичното мнение на специалистите, които си позволиха да го подценят, изкова една от най-важните победи в кариерата си, подчинявайки Карлос Алкарас в спор за място на финала на Ролан Гарос, и вече е на само един успех разстояние от счупването на най-важния рекорд в тениса. Титаничният сблъсък между двамата най-добри тенисисти в света към момента, определен като "финал преди финала", ни предостави два изключително равностойни първи сета на мача, преди впоследствие испанецът да се контузи, което доведе до на практика протоколен завършек на срещата за 22-кратния шампион в Шлема, който се поздрави с успеха след 3 часа и 23 минути на корта - 6:3 5:7 6:1 6:1.

По този начин сърбинът се превръща в първият финалист на тазгодишното Открито първенство на Франция и единствено победителят от сблъсъка между Каспър Рууд и Александър Зверев, които ще излязат на корта след броени минути, разделя Ноле от така бленувата и рекордна за историята на мъжкия тенис 23-та "мейджър" титла, която ще постави връхната точка на безкрайно успешната му кариера.

Още от самото начало на двубоя се забелязваше различният облик в играта на сърбина, който беше значително по-агресивен в своите действия спрямо досегашните си мачове, с което не оставяше нужното време на младежа да се придвижи по желания начин за нанасянето на печеливш удар и грешки от ракетата му не липсваха. Същевременно напрежението да е в позицията на фаворит и голямата пренавитост за срещата изиграха лоша шега на Карлитос в първите минути и той неколкократно не взе правилните решения при размените в близост до мрежата, което доведе до дебютния брейкбол за сблъска пред двукратния шампион в турнира, който не чакаше втора покана и отмъкна подаването на топ поставения.

Впоследствие двамата съумяха без особени затруднения да спечелят последвалите си подавания, преди в седмия гейм, продължил маратонските 12 минути, световният номер едно най-после да намери ритъма в играта си, като покачи темпото при размените от основната линия и реализира завиден брой печеливши отигравания, ала Джокович запази самообладание и се справи с неволите, които му причиняваше вятърът на корта, за да отрази две точки за рибрейк и отстоя аванса си - 5:2. Разочарованието от пропиляния шанс беше напът да има още по-пагубно влияние върху Алкарас, който продължи необратимо да забива в мрежата по-агресивните си удари, но спаси сетбол и си даде възможност отново да притисне сърбина на ретур, при което се доближи само на точка от това да заличи изоставането си в резултата, но 22-кратният носител на "мейджър" трофеи остана верен на устойчивостта си от основната линия и по-малкото неточности в неговото представяне бяха основополагащи за успеха му в откриващия сет.

С настъпването на втората част качеството на игра се подобри многократно, като все по-често започнахме да ставаме свидетели на изумителни изпълнения, сред които уинъри от позиция с гръб към съперниковата половина, както и покриването на толкова голям периметър, че демонстрираната скорост беше сходна с тази на спринтьор. Сервиращите същевременно също претърпяха прогрес в представянето си и шансовете пред посрещачите бяха лимитирани, като в русло отминаха първите седем гейма, когато Ноле внезапно използва правото си на медицински таймаут поради дискомфорт в областта на дясната си китка.

Мигновено след интервенцията сърбинът трябваше да застане на начален удар, което се оказа пагубно за него, след като видимо беше поизгубил от остротата на подаването си, докато Карлитос се впусна с всички сили в атакуващ план и умело ръководеше разиграванията от основната линия, като засвидетелства огромната разнообразност, която има в репертоара си, за да осъществи серия от печеливши комбинации, донесли му дебютен пробив в мача и възможността да сервира за спечелването на сета - 5:3. При последвалия си гейм обаче световният номер едно не беше докрай убедителен в подбора си на отигравания, като марковите му къси топки бяха отлично предугадени от страна на ветерана, при което минаващите удари от ракетата на испанеца не намериха очертанията на корта и той се провали в задачата си, инкасирайки рибрейк.

Оттам насетне нивата на драматичност се повишиха до максималната си точка, след като топ поставеният пласира три безответни уинъра и си гарантира преднина от 0:40 на ретур, но изправен до стената, Джокера не трепна нито за секунда и заложи изцяло на прийома сервис-мрежа, който му се отплати с пет поредни пункта на сметката и паритетът възцари. С това си действие балканецът придоби инициативата и разполагаше с психологически превес над младия си съперник, като наподобяваше своеобразна стена от основната линия и скоропостижно си осигури брейкбол в 11-ия гейм, ала Алкарас за пореден път в кариерата си доказа сериозната си психическа зрялост във важните моменти и удържа началния си удар, при което се възползва от придобития импулс в играта си и в този случай без да оставя каквито и да било шансове пред Ноле, дирижираше случващото се на ретур, за да възстанови равенството в общия резултат на срещата, посредством пробив в последния възможен момент.

На старта на третата част всичко сякаш започваше тепърва отначало, макар и вече да бяха изминали 2 часа и 17 минути от двубоя, като нивата на интензивност достигнаха нови висини и внезапно въпреки разликата от цели 16 години във възрастово отношение между двамата полуфиналисти, то именно младежът падна жертва на повишения интензитет във втория гейм. Испанецът направи лош контакт при стъпването си след свой удар, който доведе до крампиране на десния му прасец, при което той нямаше възможност дори да стои изправен и избра да автоматично подаването му да бъде причислено към сметката на Джокович, за да може да вземе медицински таймаут. Интервенцията с физиотерапевта на корта обаче далеч не оказа желаното положително влияние върху проблемната област за световния номер едно, който далеч не беше вече конкурентноспособен на противника си, докато Джокович остана концентриран единствено върху случващото се от неговата страна на мрежата и не отпусна нито гейм повече на младежа, с което поднови водачеството си в отделните сетове.

 В минутите преди началото на четвъртата ибериецът се прибра до съблекалните, където да му бъде оказана допълнителна помощ, като след завръщането си на корта загатна за известни подобрение в състоянието си и дори достигна два брейкбола, но световният номер три не трепна и благодарение основно на своето безупречно сервиране, спечели гейма си. Оттам насетне 22-кратният шампион в Шлема взе всичко в свои ръце и беше напълно безпощаден спрямо носителя на трофея от US Open, като доминираше във всеки един аспект и не даваше нищо даром на топ поставения, при което продължи наказателната си акция с пълна сила, за да отвори разлика от два пробива.

Впоследствие публиката с непрестанните си окуражителни възгласи по адрес на Алкарас съумя да го вдъхнови за спечелването на гейм, с който да запази честта си, като избегне инкасирането на "геврек", но самият Джокович далеч не се трогна от този момент и официализира победата си при идното си заставане на начален удар, с което се класира за своя 34-ти финал в Големия шлем и същевременно седми такъв на Ролан Гарос.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис празникът бе помрачен: Физически проблем спря Алкарас и прати Джокович на финал в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | новак джокович | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook