Тенис съвършенство: Джокович изигра най-добрия си мач досега за място на 1/4-финалите в Париж!

от в 17:41 на 04.06.2023
Мартин Петков

Новак Джокович изигра най-добрия си мач досега на тазгодишния Ролан Гарос и за 17-и път в кариерата си се класира за четвъртфиналната фаза. Двукратният шампион в Париж изпита известни колебания единствено в първия сет на мача си срещу дебютанта във втората седмица на Голям шлем - Хуан Пабло Варияс, над когото се наложи след час и 56 минути на корта, фиксирайки крайното 6:3 6:2 6:2. С успеха си световният номер три продължава да е без загубен сет в надпреварата, като същевременно подобрява и рекорда на Рафаел Надал за най-много участия във финалната осмица на Откритото първенство на Франция, и в опит да се класира за полуфиналите ще срещне 11-ия поставен Карен Хачанов, когото е надиграл в осем от общо деветте им мача.

Началото на двубоя не беше лишено от проблеми за сърбина, след като той допусна две непредизвикани неточности и внезапно трябваше да спасява брейкбол в дебютното си подаване, но се справи със задачата чрез добри сервиси и потегли успешно. Мигновено след това се забеляза и сериозното напрежение, с което играеше световният номер 94, след като той опитваше да се надлъгва с двукратния шампион в турнира от основната линия, ала почти неизменно инкасираше грешка от своя форхенд и Ноле се възползва, за да отвори разлика от 4:0 в своя полза.

Изостанал сериозно назад в резултата, Варияс най-после се отпусна от обзелата го скованост, като започна да е агресивен и пасивността в действията на третия поставен работеше единствено в негова вреда, предвид факта че печелившите удари от ракетата на перуанеца "заваляха". Публиката също моментално зае позиция зад гърба на аутсайдера, който редуцира половината си пасив и дори разполагаше с точка за връщане и на втория пробив, но Джокович не се поддаде на провокациите на зрителите по трибуните и вдигна оборотите в собствените си геймове, за да запише откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част 22-кратният носител на "мейджър" трофеи подобри позицията си в разиграванията, като все по-често се нагърбваше да атакува, с което притъпи остротата в играта на съперника си и осъществи ранен брейк. Световният номер 94 не допусна да бъде сломен толкова лесно и отстоя следващото си подаване, ала оттам насетне бившият номер едно взе всичко в свои ръце и умело ръководеше размените от основната линия, като изчакваше възможността си да нанесе завършващ удар, чрез който да матира латиноамериканеца. В даден момент станахме свидетели на серия от десет поредни точки в актива на фаворита, който дублира аванса си и беше напът за трети път в сета да отмъкне началния удар на Варияс, който въпреки трудностите, съумя да се мобилизира и да отрази сетбол посредством третия си уинър за частта, ала Джокович остана верен на играта си и броени минути по-късно на собствен сервис направи втората крачка по пътя към победата.

Третата част започна наглед обещаващо за перуанеца, който спечели откриващото си подаване, но впоследствие не издържа на темпото на третия поставен и неточностите от обратния му удар се трупаха необратимо. Джокович пък нямаше никакво намерение да отстъпва от педала на газта и продължи в същия дух да пресира опонента си с дълбоки топки в близост до основната линия, които работеха в негова полза и било то след грешка на Варияс или пък печеливша комбинация от ракетата на сърбина, фаворитът крачеше към крайния успех. Поведението на Ноле беше показателно за това, че той се наслаждава на тениса си през днешния ден, като не пропусна да ни го покаже и с няколко страхотни къси топки, преди необезпокоявано да сложи точка на спора в срещата, печелейки шест от последните седем гейма в мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис съвършенство: Джокович изигра най-добрия си мач досега за място на 1/4-финалите в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | новак джокович | ролан гарос | хуан пабло варияс

Коментари





Следвайте ни в Facebook