Тенисистът визионер: Историята за невероятния принос на Рене Лакост към спорта

от в 18:00 на 11.11.2021
Калоян Соколов

Вероятно много от вас свързват името на Рене Лакост с френската компания за облекло и други модни аксесоари, но личността му е значително по-комплексна от това. Французинът може с лекота да бъде определен за един от най-великите тенисисти преди Откритата ера на спорта, макар че за пръв път докосва ракета чак на 15-годишна възраст. Тийнейджърът обаче е твърдо решен да се посвети изцяло на този спорт и само 24 месеца по-късно вече е дебютирал на професионално ниво.

Само два сезона отнемат на младока да се утвърди сред най-добрите състезатели в Тура, а титлите му от Големия шлем достигат бройката от десет. Лакост се превръща в ракета номер едно на света и предвожда най-бляскавото поколение в историята на френския тенис, което се сдобива с прозвището "Четиримата мускетари". Към него се причисляват още легендарните Жан Боротра, Анри Коше и Жак Бруньон.

 

Въпросните играчи обединяват сили в националния отбор на страната си, който изглежда призван за огромни успехи в този състав и напълно логично печелят две поредни издания на Купа "Дейвис", а митичният централен корт "Филип Шатрие" е построен точно в чест на шампионския тим и до ден днешен остава главна арена на битките от Ролан Гарос.

Впоследствие обаче здравето на Лакост се влошава значително, като неговото респираторно заболяване го изважда завинаги от тениса през 1929-а, когато е само на 25 години. Тези обстоятелства по никакъв начин не обезкуражават атлета, чийто ум го извежда до редица значими открития и иновации, свързани с любимата игра.

Аналитичността на Рене се вижда още в състезателните му години, тъй като той си е водил отделни бележки за всеки един съперник и така винаги е имал безпогрешна тактика в двубоите. Едно от първите дела на французина е да изобрети поло блузата, която измества изцяло използваните дотогава неудобни екипи с дълги ръкави и дава далеч по-голяма свобода на тенисистите при придвижването им по корта.

Скоро бившият номер едно обособява своя собствен бранд Lacoste, чието лого на крокодил е заимствано от самия прякор на доскорошния спортист. Той е бил известен любител на крокодилската кожа и често е сключвал облози, в които е изисквал да получи дадена чанта или друг продукт от тази материя.

Лакост сам се определя за изобретател и определено има правото да го стори. Няма да е пресилено, ако го наречем истински визионер, който по подобие на Леонардо Да Винчи се е опитал да изпревари с много времето си и е имал идеи, за чието изпълнение са се изисквали десетки години след това. Французинът търси способ, за да може състезателите да упражняват непрекъснато даден елемент и така изобретява първата машина за топка в света, която и до днес е верен помощник на всеки един треньор.

Освен това Рене е главният виновник за появата на желязната ракета на бял свят. Първоначално експериментът се оказва неуспешен и той бива подложен на критики за иновацията си, само че американският гигант Wilson патентова неговия проект с близо три десетилетия закъснение и това се превръща в новото нормално през средата на 80-те.

В момента Lacoste е една от най-разпознаваемите марки по целия свят и предлага спортните си екипировки в над 40 различни цвята. Основателят на компанията умира през 1995-а година, но тя продължава да се развива със сериозни темпове и е главен спонсор на Новак Джокович и Даниил Медведев, които безспорно са водещите лица в мъжкия тенис.

Така Рене Лакост оставя една истинска бизнес империя след себе си, а предприемачът пише в предсмъртните си мемоари краткото " До скоро", правейки препратка към песента на джазмена Бил Хейли, в която лирическият герой е сравняван точно с алигатор. Истината е, че надали ще е възможно да се срещнем толкова скоро с "крокодила на тениса", ала определено ще си спомняме за него всеки път, когато видим емблематичното лого върху яката на някой от най-добрите съвременни играчи.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенисистът визионер: Историята за невероятния принос на Рене Лакост към спорта Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | любопитно | рене лакост

Коментари





Следвайте ни в Facebook