Тенисът се сбогува с 2-кратен носител на Купа "Дейвис", който е побеждавал Надал на Уимбълдън

от в 11:56 на 05.04.2024
Калоян Соколов

Лукаш Росол обяви оттеглянето си от професионалния тенис. 38-годишният играч непрекъснато регресираше в световната ранглиста през последните годините и трябва да се върнем чак в далечната вече 2019-та година, за да открием последната му победа на ниво ATP. Росол обаче е имал далеч по-славни дни, като може да се похвали със спечелването на 2 ATP титли (Букурещ и Уинстън-Сейлъм) и достигане до номер 26 в класацията на ATP.

Чешкият тенисист е носител и на едно от най-ценните отличия в света на тениса, а именно "Сребърната салатиера", превръщайки се във важна част от триумфа на своята страна в Купа "Дейвис" през 2012-та и 2013-та година. Безспорно обаче бившият номер 26 ще бъде най-вече запомнен със сензацията, която сътвори на Уимбълдън преди 12 години, когато надви самия Рафаел Надал в 5-сетова епика, а във времето Росол се доказа като сериозен боец и постига още две победи в петсетови сблъсъци с представители на топ 10 - Юрген Мелцен (Ролан Гарос) и Жо-Вилфред Цонга (Купа "Дейвис").

Любопитна подробност е, че чехът се среща отново с Надал на "свещената трева" през 2014-та година и прави опит да го провокира, като размества бутилките на Матадора, които той така старателно подрежда всеки път преди мачовете си. Този трик обаче единствено разпалва огъня у неговия съперник, който се справя с бомбения сервис и мощни плоски удари на своя опонент, с което взема своя реванш.

Провокацията пък изглежда е втора природа на 193-сантиметровия състезател, защото самият Анди Мъри му споделя по време на техния двубой в Мюнхен, че никой в Тура не го харесва, но това изглежда не впечатлява особено 2-кратния ATP шампион и той отново се опитва да изкара Рафа извън кожата му, когато двамата се срещат в Базел през 2015-та. Тогава Росол не спира да удря с ракетата си по корта, докато Надал се подготвя да сервира и това видимо изнервя сериозно испанеца, който все пак надделява в решителен трети сет и поздравява изключително хладно съперника си след мача.

Професионаният път на 38-годишния играч се преплита по-интересен начин и с Григор Димитров, тъй като двамата се срещат на финала в Букурещ преди 9 години, а Димитров надделява със 7:6(2) 6:1, за да спечели дебютната си ATP титла  и то в среща със защитаващия шампион.

"Всяко нещо си има своя край, но този край е много по-труден от другите. Всеки професионален атлет ще разбере колко трудно взех това решение. Моят живот винаги е бил и ще бъде тенис. За съжаление, времето може да не спира един мъж, но тялото определено би могло. Моята кариера имаше всичко, което трябваше да има. Работихме здраво, болеше, губехме и печелехме" - написа Росол е официалния си Instagram акаунт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенисът се сбогува с 2-кратен носител на Купа "Дейвис", който е побеждавал Надал на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | лукаш росол | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook