Тиафо не спира да изумява: Американецът ще спори за първи ATP 500 трофей в кариерата си

от в 10:59 на 08.10.2022
Калоян Соколов

Талантът на Франсис Тиафо никога не е бил поставян под съмнение, но американецът невинаги е показвал достатъчно сериозно отношение към играта и е залагал повече на шоуто, отколкото на сериозния тенис. Всичко това обаче коренно се промени на тазгодишния US Open, където той достигна до полуфиналите и беше само на сет от това да надделее над бъдещия шампион Карлос Алкарас. Впоследствие Тиафо изигра ключова роля при успеха на Световния отбор над Европа за Laver Cup, след като се справи със Стефанос Циципас в решителния сблъсък и по този начин за пръв път европейците бяха победени в историята на надпреварата.

През тази седмица пък отличните изяви на световния номер 19 продължават с пълна сила и той намери място на втория си ATP 500 финал в кариерата. Това се случи на турнира в Токио, където Тиафо днес победи южнокорееца Сун-уу-Куон с крайното 6:2 0:6 6:4 и така ще се изправи срещу един измежду Тейлър Фриц и Денис Шаповалов, а при евентуална победа ще може да се поздрави с най-голямата си титла досега в кариерата.

Първата част се разви безпроблемно за фаворита, който видимо притежаваше далеч повече оръжия и хода на разиграванията зависеше изцяло от него. 120-ият в света пък изпитваше сериозни проблеми да следва темпото на своя съперник и напълно логично инкасира два пробива, които бяха достатъчни да решат изхода на откриващата част в полза на полуфиналиста от Откритото първенство на САЩ.

Изведнъж обаче ситуацията на корта се обърна напълно, защото видяхме характерното за американеца непостоянство. Той не просто понижи равнището си, а направо спря да се бори и само веднъж в хода на втория сет достигна до равенство в точките. Азиатецът по никакъв начин не се трогна от несериозното отношение на опонента си и за малко над 20 минути изравни общия резултат в мача.

Проблемите пред четвъртия поставен не спряха дотук, защото южнокореецът се сдоби с брейкбол в началото на решителния сет, само че Тиафо най-после се взе в ръце и уинърите отново започнаха да се трупат почти без усилие в неговия актив. Това наклони везните изцяло в полза на по-високоранкирания играч, който нямаше как да бъде спрян от Куон, когато демонстрира най-доброто от себе си и съвсем скоро Франсис можеше да се поздрави с крайния триумф.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тиафо не спира да изумява: Американецът ще спори за първи ATP 500 трофей в кариерата си Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | сун-уу-куон | токио | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook