Титлата в Женева остана мираж: Григор се бори в първия сет, но Джари се оказа твърде силен

от в 16:14 на 27.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров не можа да се поздрави със своята първа титла от шест години насам. Българинът имаше тежката задача да се изправи срещу Николас Джари във финалния сблъсък на ATP 250 надпреварата в Женева и не намери противодействие на мощната игра от страна на чилиеца, който се наложи с крайното 7:6(1) 6:1. Все пак можем единствено да поздравим най-добрия български тенисист за неговото представяне в хода на седмицата, имайки предвид достигането му до дебютен финал от 2018-а година насам и множеството страхотни моменти, с които ни дари. За Григор сега предстои пътуване в посока Париж, където в понеделник или вторник ще започне участието си с мач срещу Тимофей Скатов, а силните изяви в Женева ще го върнат обратно в топ 30 на света.

Григор откри срещата с безкомпромисен сервис гейм, а впоследствие затрудни сериозно своя съперник от ретур и дори имаше точка за пробив, но Джари предложи много качествен сервис и временно се измъкна от трудната ситуация. Впоследствие чилиецът заложи на начален удар в тялото на българина, но Димитров се справи на посрещане и разполагаше с нов брейкбол, ала отново южноамериканецът можеше да разчита на първото си подаване и в крайна сметка изравни резултата.

Веднага напрeжението се пренесе в полето на хасковлията, тъй като непоставеният тенисист изпълни страхотен ъпроуч, с чиято помощ получи шанс да отмъкне сервиса на нашия сънародник и веднага се възползва, пласирайки превъзходен печеливш бекхенд по правата. Началният удар на световния номер 54 продължаваше да работи безотказно и той затвърди взетото предимство скоропостижно. Последва подобаващ отговор от ракетата на нашия сънародник, който изригна с форхенд уинър и безкомпромисен смач, за да намали изоставането си до 2:3. Родният ни представител продължаваше да действа с високо ниво на агресия, но на два пъти пропусна с малко линиите при опитите за дланов удар по правата, което позволи на Джари да премине успешно през поредния си сервис гейм.

Наред бяха шест поредни точки в актива на хасковлията, които го приближиха до постигането на паритет в резултата, само че чилиецът показа по-голяма стабилност в следващите разигравания и се сдоби с геймбол. Следващата точка наглед приключи с ас на бившия финалист, но главният съдия не беше на същото мнение и последва преиграване на точката, а малко по-късно вече Григор се възползва от нервността на своя съперник, който допусна две поредни двойни грешки и така се стигна до 4:4.

В следващите минути станахме свидетели на пълна доминация от сервиращите и логично се стигна до тайбрек. Там бившият номер три откри точките с мълниеносен завършващ удар от форхенд, ала оттам насетне не взе нито едно разиграване повече и откриващата част бе завоювана от носителя на трофея в Сантяго.

Джари изглеждаше безкрайно уверен в началните минути на втората част, докато Гришо сякаш още мислеше за загубения първи сет и сам поднесе пробива на съперника си, допускайки четири поредни непредизвикани грешки. Димитров изглеждаше напълно изцеден от множеството тежки двубои през седмицата и просто не показваше вяра в това, че може да обърне срещата, а по-нискоранкираният тенисист се възползва от ситуацията и не след дълго имаше реална опасност да видим удвояване на аванса в полза на южноамериканеца.

Нашият сънародник пък тотално се изключи от събитията на корта и пласира рутинно стоп воле в центъра на мрежата, а оттам насетне чилиецът контролираше изцяло събитията на корта и отпусна само още един гейм на четвъртия поставен, превръщайки се в новия шампион на надпреварата в Женева.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Титлата в Женева остана мираж: Григор се бори в първия сет, но Джари се оказа твърде силен Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | женева | Николас Джари | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook