Той е отново тук: Борбен Тийм с драматичен обрат над световния №11 и 1/2-финал в Антверп!

от в 19:38 на 21.10.2022
Мирела Николова

Доминик Тийм бе извън Тура в продължение на близо година заради травма в китката, а след завръщането резултатите му дълго време бяха далеч от желаните. През последните седмици обаче австриецът все повече започва да се доближава до нивото, на което бяхме свикнали да го виждаме преди години, за което свидетелстват финалът в Хихон през миналата седмица, както и фактът, че днес той постигна най-голямата си победа от 2020-а насам, след като надделя над световния №11 Хуберт Хуркач.

Двубоят бе изключително оспорван и продължи точно 2 часа и 58 минути, преди 132-рият в света да наложи волята си след обрат и три спасени мачбола, за да оформи крайното 3:6 7:6(9) 7:6(4). По този начин той си осигури място в полуфиналната фаза на АТР 250 надпреварата в Антверп, където го очаква среща с младата надежда на американския тенис Себастиан Корда, а в случай че успее да преодолее и съпротивата на младока, то шампионът от US Open 2020 ще се завърне в световния топ 100.

Непоставеният състезател се нуждаеше от известно време, за да намери ритъма си, и честите му неточности в откриващите минути на мача му костваха изоставане от пробив и 0:3 още на първата почивка. С напредване на времето австрийският представител заиграваше все по-стабилно от основната линия, но Хуркач бе безапелационен от сервис линията, с което не позволи на опонента си да се завърне в резултата.

Втората част бе напълно равностойна и изпълнена с първокачествен тенис, тъй като грешките от страна на всеки от двамата бяха сведени до минимум за сметка на печелившите удари, които изобилстваха. В хода на целия сет никой от играчите не достигна до възможност за пробив, поради което се стигна до тайбрек, където полякът взе ранен аванс, който впоследствие доразви за 6:4 и се сдоби с два поредни мачбола. Всеки от тях бе спасен от Доминатора, който имаше сериозна доза късмет при втория, след като топката му закачи филето на мрежата и се превърна в напълно неспасяема. Минути по-късно Тийм отрази трети мачбол за съперника си, а малко след това на свой ред достигна до сетбол, материализиран след отлична акция към мрежата.

Качеството на игра се запази също толкова високо и в третия сет, който се разви по подобие на предходния с тази разлика, че всеки от състезателите разполагаше с брейкбол в хода на частта, но до пробив така и не се стигна. Това наложи развръзката на срещата да дойде в нов тайбрек, в който Тийм пое инициативата още от самото начало и скоропостижно си осигури преднина от 6:2 точки. Макар да пропусна първите два мачбола, то при третия от тях бившият №3 отново предприе офанзивна акция, завършила с форхенд уинър по диагонала, който подпечата крайния му успех.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Той е отново тук: Борбен Тийм с драматичен обрат над световния №11 и 1/2-финал в Антверп! Мирела Николова
Теми:  
atp | антверпен | доминик тийм | Обзори | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook