Той е отново тук: Вавринка е на първи 1/2-финал от над 2 години след драма в Мец!

от в 23:19 на 23.09.2022
Мирела Николова

Стан Вавринка се завърна на корта в края на март след повече от едногодишна пауза, но дълго време бе далеч от най-добрата си форма и броят на загубите му непрекъснато растеше. Мнозина се съмняваха, че някога изобщо швейцарецът ще успее да се завърне на нивото, на което бяхме свикнали да го виждаме преди няколко сезона, но през настоящата седмица трикратният шампион от Шлема успешно опровергава всички тези съмнения и след като вчера повали доскорошния номер едно Даниил Медведев, днес Стан взе скалпа и на Микаел Имер в близо тричасова битка в Мец, завършила с крайното 6:4 4:6 7:6(5). Така той си резервира място в полуфиналната фаза на АТР надпревара за първи път от повече от 2 години насам, като в битка за класиране на финала ще се изправи срещу Холгер Руне или Александър Бублик.

От самото начало на срещата шведът изпитваше затруднения от линията за начален удар, от които Вавринка веднага се възползва, за да реализира ранен пробив и да поведе с 3:1. Носителят на три "мейджър" титли запази едно стабилно ниво на игра в хода на цялата откриваща част и безпроблемно съхрани преднината си до самия край на сета, за да си осигури предимство в общия резултат.

Вторият сет предложи значително по-голяма интрига, тъй като Имер започна да играе все по-агресивно и да поставя под напрежение противниковия сервис. Макар на няколко пъти Вавринка да показа характер, спасявайки брейкболи с отлични изпълнения, то в осмия гейм пробивът в сметката на шведа бе факт. Впоследствие швейцарецът се възползва от напрежението, сковало ръката на опонента, и осъществи светкавичен рибрейк, ала веднага след това нов пробив на по-младият играч от двамата изравни отделните части.

Третият сет отново бе изпълнен с множество първокласни разигравания, като всеки от състезателите играеше на предела на възможностите си. Умората даде своето отражение върху играта на 37-годишния Вавринка, който в края на частта допусна да загуби спечелената по-рано преднина от пробив, и паритетът в резултата се възвърна за 4:4. Последваха няколко рутинни гейма за сервиращите и така се стигна до решителен тайбрек, в който от първите точки швейцарецът пое контрол и благодарение на солидното си представяне от дъното на корта успя да опази аванса си и да достигне до крайната победа.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Той е отново тук: Вавринка е на първи 1/2-финал от над 2 години след драма в Мец! Мирела Николова
Теми:  
atp | мец | Обзори | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook