Той отново го направи: Алкарас спря устрема на Циципас след трисетова драма

от в 23:59 на 22.04.2022
Диана Андреева

Стефанос Циципас сложи подобаващо начало на кампанията си върху червени кортове, след като в началото на месеца се превърна в новия стар шампион на турнира в Монте Карло. Световният номер пет продължи с изявите си в Тура и през тази седмица, като се включи в Barcelona Open, но бе видимо повлиян от натрупаната умора и допусна загуба от Карлос Алкарас в четвъртфиналната фаза на надпреварата. Триумфът на тийнейджъра стана факт след 6:4 5:7 6:2 и му осигури освен място сред най-добрите четирима, възход до 10-ата позиция в ATP класирането.

Първият сет се превърна в обект на сериозно количество продължителни разигравания с голям интензитет, които често завършваха с печеливш удар. Двамата състезатели бяха равностойни, но Алкарас все повече започна да набира инерция в средата на частта, а подкрепата на публиката по трибуните допълнително мотивираше тийнейджъра. Карлитос "издебна" най-правилния момент да бъде безапелационен на ретур и успя да отмъкне противноковото подаване за 5:4, за да може без да се разколебава нито за миг, да приключи сета в своя полза.

Подемът на Алкарас продължи и след почивката, докато постепенно умората вземаше връх в играта на първия поставен в основната схема. Циципас все по-често се стремеше да не навлиза в разигравания, ами директно да приключва точката, но това водеше единствено до куп непредизвикани грешки в актива на гърка, който само за минути допусна да изостане с два пробива и 1:4.

Наглед срещата вървеше към своя край, но световният номер пет не беше казал последната си дума. Циципас изведнъж започна да излиза напред към мрежата, където не допускаше почти никакви грешки, а успеваемостта му от сервис линията също се подобри значително. Противно на очакванията, елинът успя да сътвори шеметен обрат, за да може при резултат 7:5 да сложи точка на частта в своя полза и да запази надеждата си за успех жива.

В началото на решителния сет световният номер 12 напълно се бе отърсил от негативните емоции, а нивото на играта му отново започна неспирно да се подобрява. Алкарас усети колебанията при начален удар на своя съперник и с отлично проведени атаки спечели множество продължителни разигравания, за да поведе с два пробива за 4:0, доближавайки се до крайния успех. Алкарас за момент загуби концентрация, но минути по-късно осуети надеждите за нов обрат от страна на Циципас, като със запомнящ се удар реализира първия си мачбол и се поздрави с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Той отново го направи: Алкарас спря устрема на Циципас след трисетова драма Диана Андреева
Теми:  
atp | барселона | карлос алкарас | стефанос циципас | тенис турнир в барселона

Коментари





Следвайте ни в Facebook