Томова даде началото на зрелищен обрат, но накрая напусна Париж с гордо вдигната глава

от в 18:01 на 30.05.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова напуска Ролан Гарос с висока вдигната глава. Първата ни ракета при дамите изпраща двете най-силни седмици в своята кариера, след като първа достигна до полуфинала на WTA 250 надпреварата в Рабат и беше на само една точка от това да се класира за своя дебютен финал на най-високото ниво в дамския тенис, а впоследствие записа първата си победа в основната схема на Ролан Гарос, надигравайки 16-тата поставена Екатерина Александрова, което беше дебютен успех за Вики срещу предствавителка на топ 20 в нейната кариера.

Днес Томова трябваше да се изправи срещу китайката Ксиню Уанг, която я беше побеждавала и в 3-те срещи помежду им, а особено болезнено беше последното поражение, което световната номер 37 нанесе на нашата сънародничка, отразявайки цели 10 мачбола срещу нея на старта в Мадрид. За съжаление, то Уанг за пореден път се оказа непреодолимо препятствие пред българската тенисистка и тя отстъпи с 5:7 7:5 1:6 за 2 часа и 19 минути, а азиатката ще премери сили в третия кръг с друга непоставена състезателка, а именно рускинята Анастасия Потапова.

Китайката беше много по-агресивната на корта в началните минути и определено имаше игрово предимство, но Вики не спираше да се бори и отрази цели 5 брейкбола в първите си две подавания, за да седне на почивка с преднина от 2:1 гейма. Последваха минути, в които сервиращите нямамха никакъв проблем да печелят своите подавания и се стигна до 5:5, когато Томова поведе с 30:0 на собствен начален удар и изглеждаше сигурно, че тя ще си осигури поне тайбрек, но 8 от следващите 10 разигравания завършиха с успех за по-високоранкираната тенисистка, която измъкна този толкова оспорван откриващ сет.

Серията на Уанг продължи и във втората част, където тя веднага се откъсна напред с пробив, а впоследствие измъкна тежък сервис гейм, за да вземе аванс от 2:0. Първата ни ракета имаше шанс да изравни при 3:3, достигайки до брейкбол в петия гейм, но остана твърде пасивна и беше наказана чрез завършващия форхенд на 37-тата в света.

Вики продължи да се бори и при 5:4 отрази мачбол пред своята съперничка, а впоследствие върна паритета в резултата след мълниеносен бекхенд по правата. Това доведе до сериозно вдъхновение в действията на нашата тенисистка, която безпроблемно спечели следващото си подаване и съумя да затвори частта с фамозен минаващ обратен удар, печелейки четири поредни гейма.

За съжаление, играта на Вики тотално се разпадна в решителния сет, където тя спечели едва 1 от първите 16 разиграни точки, като китайката на бърза ръка се откъсна напред с 4:0 гейма и накрая сложи точка на спора с направата на трети пробив в сета.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Томова даде началото на зрелищен обрат, но накрая напусна Париж с гордо вдигната глава Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | ксиню уанг | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook