Томова изигра нов добър мач с друга финалистка от Ролан Гарос, но не постигна сензация

от в 15:16 на 07.02.2023
Мартин Петков

Виктория Томова имаше разочароващо начало на тазгодишната си тенис кампания, след като загуби първите си три срещи за сезона и впоследствие се сбогува с позицията си в световния топ 100. Българката обаче нямаше никакво намерение да се примирява с негативните си резултати и през настоящата седмица се включи на WTA 250 надпреварата в Линц, където се върна на победния път и преодоля квалификациите след успех над бившата финалистка от Ролан Гарос - Анастасия Павлюченкова, което ѝ гарантира място в същинската част на състезанието.

Жребият за основната схема в австрийския град далеч не се оказа благосклонен към първата ни ракета при дамите, като още на старта я противопостави срещу сребърната олимпийска медалистка Маркета Вондроушова, която по подобие на рускинята също е бивша подгласничка от Откритото първенство на Франция. Вики допусна поражение именно от чехкинята в последния си мач за 2022-ра, когато отстъпи на левичарката на WTA 125 турнира в Анже при единствения им сблъсък досега, като, за съжаление, през днешния ден случилото се във френския град се повтори и световната номер 89 триумфира с победата след малко над час на корта - 6:3 6:3. По този начин участието в Линц на софиянката, която си осигури завръщане в първата стотица на света, приключва, докато за Вондроушова предстои на осминафиналите да срещне една измежду Ребека Масарова и Екатерина Александрова.

Началото на двубоя беше поставено с начален удар на Томова, която спечели дебютното си подаване, ала оттам насетне стабилността от дъното на корта на чехкинята беше определяща сила при по-дългите разигравания и тя скоропостижно си завоюва аванс от пробив. Спадът в играта на световната номер 101 беше видим, като макар и тя да съумя да отрази последвалите брейкболи пред съперничката си, то левичарката демонстрира пълния блясък на ударите си в офанзивен план и със серия от печеливши комбинации дублира преднината си в резултата, за да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част успяхме да проследим дългоочаквания подем в представянето на Вики, която нагледно започна да се чувства все по-уверена в ударите си и намери пролуки в играта на по-високоранкираната тенисистка, при което излезе напред с пробив - 2:1. Идното подаване на софиянката обаче до голяма степен се превърна в пагубно за нея в срещата, след като тя имаше възможност да затвърди преднината си, достигайки ситуация 40:15, но поредица от неточности от нейната ракета означаваше рибрейк на световната номер 89, който беше последван от нов пробив и светкавично Вондроушова си върна лидерската позиция на корта. Въпреки случилото се, Вики не престана да се бори и на свой ред отмъкна противниковия начален удар, но само за да допусне поредните си грешки при размените от основната линия и чехкинята проби решаващо в осмия гейм, слагайки точка на спора в идните минути.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Томова изигра нов добър мач с друга финалистка от Ролан Гарос, но не постигна сензация Мартин Петков
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | линц | маркета вондроушова

Коментари





Следвайте ни в Facebook