След 3-часова епика: Томова беше на гейм от дебютен WTA финал, но отстъпи в решителен тайбрек

от в 16:18 на 24.05.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова се размина на косъм с класиране на своя дебютен WTA финал. Българката отстъпи на Пейтън Стърнс с крайното 7:6(6) 5:7 6:7(4) за маратонските 3 часа и 18 минути игрово време. Така първата ни ракета се размина с възможноста да завоюва най-голямата титла в своята кариера, след като досега можеше да се похвали с 18 завоювани купи на ниво ITF и една от категорията WTA 125, което има тежестта на силен Чаланджър в женския тенис.

 Вики все пак ще прибави нови 69 точки към актива си за световната ранглиста и ще се завърне в топ 80, правейки скок от 9 позиции в класацията, а утре в спора за трофея, Стърнс ше се изправи срещу една измежду Маяр Шериф и Камила Рахимова, докато родната ни представителка потегля към Париж, където на старта я очаква битка с 16-ата поставена - Екатерина Александрова.

Още първият гейм се превърна в същинска битка, като българката се оказа по-устойчива от двете на корта и проби след около 10-минутна битка. Томова продължаваше да впечатлява с много подобреното си сервиране от началото на турнира и скоропостижно увеличи аванса си до 2:0, но американката заигра далеч по-солидно в следващите минути и заслужено изравни при 2:2.

Последва серия от общо седем поредни пробива, а нашата сънародничка сервираше за успеха в сета при 5:4 и дори имаше сетбол, само че Стърнс не се предаде и вкара сета в тайбрек. Там отново Вики имаше ранното предимство в резултата и затвори дългия гейм с 8:6 точки в своя полза, въпреки че пропиля преднина от 6:4, като така се доближи само на сет от класиране за финала.

Отговорът на световната номер 81 беше незабавен и тя далеч по-често се престрашаваше да потърси направата на завършващ удар. Родната ни представителка се бранеше максимално добре, само че мощта на американката вземаше връх и тя реализира два поредни брейка, за да се откъсне напред с 5:2. Томова обаче не се беше предала и не само достигна до паритет в резултата, а имаше геймбол, за да поведе с 6:5, само че точно тогава влезе в поредица от необичайни за себе си грешки и много скоро се стигна до равенство в отделните части.

Финалният сет стартира по мечтан начин за българката, която стоеше далеч по-солидно в продължителните размени, докато играта на нейната опонентка беше на приливи и отливи, а това позволи на световната номер 84 да вземе солиден аванс от 3:0 гейма. Вики изглеждаше готова да пресече финалната линия и взе на нула следващото си подаване, за да увеличи преднината си до 4:1, но обратите не приключваха с това и Стърнс намери сили да доведе нещата до още един тайбрек.

Там Томова се стараеше да задава високо темпо, но беше изоставена изцяло от първото си подаване и първите шест разигравания завършиха с мини пробиви, като нашето момиче изравни за 3:3 с превъзходен бекхенд уинър по диагонала. Американката първа съумя да вземе точка на собствен сервис и си спечели два мачбола, повеждайки с 6:4, а още първата възможност беше оползотворена от миналогодишната осминафиналистка на US Open.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 3-часова епика: Томова беше на гейм от дебютен WTA финал, но отстъпи в решителен тайбрек Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | Обзори | рабат

Коментари





Следвайте ни в Facebook