Топ 5 на най-големите изгубени таланти в мъжкия тенис (част четвърта)

от в 15:59 на 04.01.2021
Калоян Соколов

Мнозина състезатели имат нужния талант и физически дадености да достигнат до световния връх в тениса, само че малцина от тях успяват. Знаем колко нищожни са разликите в топ 100 и как всеки е способен да победи дори световния номер 1 в даден ден, така че тънките детайли са решаващи по пътя към спортно величие. Ставали сме безброй пъти свидетели на обещаващи млади таланти, които изгряват рано и залязват още по-рано, а често причината затова се корени в липсата им на отдаденост към играта или проблеми с менталната настройка. В тази кратка поредица от материали ще ви представим именно част от тенисистите, за които определено можем да кажем, че са постигнали далеч по-малко спрямо техните реални възможности.

2. Ернестс Гулбис

Категорично един от най-природнонадарените играчи в Тура, които така и не успяха да разкрият изцяло заложбите си. Латвиецът притежава изключително офанзивна игра от основната линия и може да съкруши всеки един съперник, когато има силен ден. Той също така миксира умело играта с къси топки, а мощта и талантът, които струят от него, често са карали специалистите да го сравняват с Марат Сафин.

Гулбис обаче далеч не може да се похвали с постиженията на именития руснак, макар кариерата му да започва повече от обещаващо. През сезон 2007 се превръща в най-младия член на световния топ 50, докато само няколко месеца по-късно записва и достигане до четвъртфиналите на Ролан Гарос, където губи в оспорван сблъсък от Новак Джокович.

Мнозина специалисти вече го определят за бъдещ номер 1 и бързо дошлата слава не се оказва добър съюзник за латвиеца. Той често започва да бъде засичан по барове, графикът му за тренировки става все по-разреден, а по време на турнира в Стокхолм дори бива обвинен в склоняване на момиче към проституция, но в крайна сметка всичко му се разминава с лека парична глоба и той бива освободен от ареста навреме за двубоя си.

Бунтарският нрав на тенисиста донякъде се дължи на това, че той е отраснал в изключително заможно семейство, като неговият баща е един от най-богатите хора в Латвия. Гулбис никога не е възприемал тениса за свой главен източник на средства и поради тази причина определено няма същата мотивация спрямо други свои колеги, които често са изпадали в позиция дори да нямат средства да пътуват по надпреварите.

Ернестс все пак има епизодични избухвания, печелейки първата си АТП титла в Делрей Бийч през 2010-а година и дори завършва въпросния сезон в топ 30. Точно тогава идва и победата му над световния номер 1 Роджър Федерер, въпреки че латвиецът се нуждае от цели седем мачбола, а впоследствие признава в неподражаемия си стил, че е бил на път да се изпусне в гащите си.

Наред обаче са нови 24 разочароващи месеца за талантливия спортист, като в публичното пространство дори витаят слухове как неговият баща го е заплашил с лишаване от наследство, ако не се вземе в ръце. Това определено има отрезвяващ ефект върху Гулбис и той прави най-силния си сезон през 2013-а, триумфирайки на турнирите в Делрей Бийч и Санкт Петербург.

Той продължава със силните изяви и през идната година, когато се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция, надигравайки Роджър Федерер за втори път през кариерата си, само че на пътя му отново застава Джокович. Тези резултати извеждат латвиеца за първи път до световния топ 10, но това са и последните значими мигове за него в Тура.

Гулбис губи 10 от следващите си 19 срещи на АТП ниво и отпада във втория кръг на Ролан Гарос през следващия сезон, което го изважда извън първите 70 в света. Контузиите също съпътстват играча и постоянните отсъствия определено не са негов верен съюзник, като той дори трябва да промени техниката на изпълнение на форхенд, за да може да продължи да се състезава. Всичко това води до загуба на мястото му в топ 100, което Ернестс не съумява да си върне вече от 4 години насам и постоянно гравитира в подножието на първите 150.

Латвиецът в момента е на 32 години и все още не се е разделил с любимия спорт, само че изглежда твърде късно за някакъв главоломен обрат в хода на неговия професионален път. Понякога той показва своя потенциал и дава надежди на феновете си, а едва ли има привърженик на играта, който не стиска палци на екстравагантния играч отново да намери страстта към спорта и да ни радва с изявите си. Състезателят е придобил името си поради любовта на неговите родители към творчеството на Ърнест Хемингуей, а определено паралелите между двамата не липсват, имайки предвид колоритния характер на американеца и склонността му към лекомислени постъпки.

Остава само да разберем дали Гулбис ще намери сили да напише една финална запомняща се глава в своята тенис приказка, или ще бъде изцяло погълнат от опасностите, които дебнат в "бурното море" на професионалния тенис, както става с героя на Хемигуей в произведението му "Старецът и морето", за което бива отличен с Нобелова награда за литература.

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Топ 5 на най-големите изгубени таланти в мъжкия тенис (част четвърта) Калоян Соколов
Теми:  
atp | ернест гулбис | класации | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook