Топ съперничествата на 2017: Надал срещу Григор Димитров

от в 18:00 на 30.11.2017
Георги Христов

Пресслужбата на АТР продължава с обзорните материали за 2017 година. В поредния си очерк от организацията определят мачовете между Григор Димитров и Рафаел Надал като едни от най-добрите за сезона.

Това са двама от най-вълнуващите играчи от елита. Никой не се бори по-здраво и продължително от Рафаел Надал - майсторът на психологическите игри.

Малко са и играчите, които щом са в оптимално състояние, могат да ви оставят без думи. Бекхендът с една ръка на българина може обаче да ви накара да напишете на приятел - "А видя ли това?". Той притежава всичко нужно в играта си, за да се бори за "големите титли" като той показа това през 2014, достигайки полуфиналите с победа над действащия шампион Анди Мъри по пътя си.

След тежките моменти и за двамата през 2016 беше изумително двамата да достигнат полуфиналите на Откритото първенство на Австралия. Надал се възстановяваше от травма в лявата китка, а Димитров се бе смъкнал до №40 през юли. Най-слабото му постижение от три години, губейки трите си финала.

Българинът започна сезона със серия от десет поредни победи, включително три поредни над топ 10 състезатели в Бризбейн - Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори. Това му даде увереност да достигне втория си полуфинал в Големия шлем (в Мелбърн).

На "Род Лейвър Арина" Надал стигна до успеха с 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4. Испанецът успя да спечели мача, независимо че Григор реализира изключителните 79 печеливши удара, включително 22 директни точки от сервис. Джон МакЕнроу пък определи срещата като най-добрият мач в кариерата на Гришо.

Така Надал достигна първия си финал в Големия шлем от 2014, но загуби от Роджър Федерер. Това обаче бе само началото за него. Матадора спечели 10 титла на "Ролан Гарос", а успя да триумфира и на Откритото първенство на САЩ.

"Много щастлив съм, че бях част от този мач. Имаше момент в петия сет, когато си казах, че със сигурност трябва да спечеля мача. Григор също заслужаваше да спечели. И двамата заслужавахме да сме на финал," коментира Рафа.

Преди година Димитров победи Надал на турнира в Пекин, но този сезон Рафа взе реванш от българина и впоследствие стана шампион в състезанието. Матадора се наложи в полуфиналите с 6:3, 4:6, 6:1. Така той извоюва 60 победа за сезона, достигайки общо 110 финал в кариерата.

Двамата с Димитров нямаше нужда да чакат дълго преди да се срещнат отново. Това се случи на "Мастърс 1000" в Шанхай. Двамата отново демонстрираха възможностите си от световна класа, а Димитров успя да направи обрат от 2:4 във втория сет и да достигне до пълен формат на срещата.

С цялостното си представяне през 2017 Надал заслужи завръщане под №1 в ранглистата. За първи път от 2013 пък успя да приключи и сезона на върха. Димитров пък си проби път към челната десетка за първи път от февруари 2015, а впоследствие достигна дебютно и финалите на АТР в Лондон.

Общо в кариерата си Надал успя да приключи годината за четвърти път под №1 след 2008, 2010 и 2013. Димитров пък стана първият дебютант с титла от финалите на АТР след Алекс Кореча през 1998. Последният дебютант с триумф без загуба в надпреварата пък е Джон МакЕнроу от 1978.

В крайна сметка битките между Надал и Димитров бяха много оспорвани през 2017, но всичките завършиха с победи за испанеца. Общо в съперничеството между двамата световният №1 вече е с аванс от 10:1.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Топ съперничествата на 2017: Надал срещу Григор Димитров Георги Христов
Теми:  
атр финали | григор димитров | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook