Тревен доминант: И 18-ият поставен не се оказа пречка пред ван Райтховен

от в 07:16 на 30.06.2022
Калоян Соколов

Тим ван Райтховен сътвори една от най-големите сензации в историята на тениса, след като спечели титлата на турнира в Хертогенбош. Тогава нидерладенцът се намираше под номер 205 в световната ранглиста и нямаше победа на ниво ATP, но достигна до финала с първокласни победи и накрая на остави шансове на самия Даниил Медведев. Това накара организаторите на Уимбълдън да му предоставят "уайлд кард" за участие, а ван Райтховен се възползва максимално и от този си шанс, защото вече е в третия кръг на надпреварата.

Вчера 105-ият в света имаше трудната задача да се изправи срещу гиганта Райли Опелка, само че сервисът на 18-ият поставен не се оказа достатъчно оръжие, за да бъде спрян нидерландеца и по-нискоранкираният играч триумфира с крайното 6:4 6:7(8) 7:6(4) 7:6(7). По този начин ван Райтховен се класира за първия си 1/16-финал в Големия шлем, където ще премери сили с непредсказуемия Николоз Басилашвили.

Очаквано двубоят се превърна в битка на началните удари, като разиграванията бяха рядкост и всичко се решаваше с максимум 2-3 удара. Видно беше, че Опелка срещаше много по-сериозни трудности на второто си подаване и нидералндецът печелеше малкото разигравания в мача. В крайна сметка участващият с "уайлд кард" играч съумя да достигне до точка за пробив, която реализира с изящен минаващ удар от бекхенд и поведе в отделните сетове.

Във втория сет посрещачите бяха толкова безпомощни, че не видяхме нито едно равенство, а в тайбрека положението не беше много различно и всеки удържаше сервиса си до 8:8 точки. Тогава американецът блесна чрез мълниеносен ретур, с чиято помощ достигна до паритет в общия резултат.

Следващите два сета бяха истински тест за ван Райтховен, който трябваше да отразява общо пет брейкбола, както и един сетбол, но показа нерви от стомана във всяка една от тези ситуации и беше безкомпромисен в последвалите тайбреци, което му донесе една от най-ценните победи в неговата кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тревен доминант: И 18-ият поставен не се оказа пречка пред ван Райтховен Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | тим ван райтховен | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook