Триумф за полската сензация Швьонтек или нова титла за Кенин (финал-превю)

от в 16:00 на 10.10.2020
Калоян Соколов

Ига Швьонтек и София Кенин излизат този следобед от 16.00 часа българско време, за да определят новата шампионка на Ролан Гарос. Този вид на финалния сблъсък е меко казано изненадващ, имайки предвид, че полякинята има само един финал на ниво WTA, който тя достигна в Лугано през изминалия сезон, докато Кенин пристигна в Париж, след като преди това бе отпаднала в Рим от Виктория Азаренка и то без да спечели нито един гейм. Американката обаче за пореден път доказа, че става съвсем друга тенисистка, когато опре до голямата тенис сцена и си проправи път до решителния сблъсък, но способна ли е да се справи с полската сензация,която досега няма загубен сет в турнира?

Път до финала и съперничество:

Трудно може да си представим по-убедително класиране за финал от това на Ига Швьонтек. Тийнейджърката печелеше всичките си двубои за малко повече от час, като само веднъж допусна да загуби повече от три гейма в отделна част. Тя стартира с категорична победа над миналогодишната финалистка Маркета Вондрушова, а в осминафиналите не остави никакви шансове на фаворитката за титлата Симона Халеп, отпускайки й едва три гейма.

Кенин пък започна участието си, губейки откриващата част срещу Ана Богдан, като освен това трябваше да надделява в оспорвани битки с местната надежда Фиона Феро, както и Даниел Колинс. Самата София споделя, че играта й става все по-добра с всеки изминал кръг и действително резултатите говорят затова, а дори двукратната шампионка от Шлема Петра Квитова трябваше да изпита това на свой гръб в предходния етап.

Швьонтек и Кенин досега не са се изправяли една срещу друга в двубой от професионалната верига, но имат среща именно на Ролан Гарос при девойките, когато световната номер 51 стига до крайния успех.

Стилови особености и статистики:

Безспорно Швьонтек е далеч по-офанзивната и креативна състезателка. Тийнейджърката наскоро призна, че е огромен фен на Рафаел Надал, а това ясно си личи с тежкия топспсин, който придава на топката и отличното й придвижване върху клея. Полякинята се класира за финала с едва 23 загубени гейма, което е рекорд от 1994-а насам, когато Мери Пиърс влиза в сблъсъка за титлата с едва десет такива. Също така тя би се превърнала в най-младата шампионката от 28 години насам, като тогава това съумява да стори Моника Селеш.

Световната номер 6 изповядва съвсем различен игрови план. Тя е търпелива, премерена и изчаква точния момент, за да изненада опонентката, изостряйки темпото, или просто чрез някоя изненадваща къса топка. Кенин не впечатлява с някакви физически данни и особени оръжия, но силата й се крие в нейната физическа и психическа издръжливост. Американката знае как да подбира ударите си и рядко допуска непредизвикани грешки, а нейното отлично разчитане на играта я прави трудно преодолима. Освен това София може да се похвали с 5 от 6 спечелени досега финала в кариерата си и определно знае как се играят такива мачове.

Очаквания, прогнози и коефиценти:

Убедителните изяви на Швьонтек я направиха фаворитка на букмейкърите в турнира още след успеха й над Халеп в четвърти кръг. Ига не се страхува от големите имена и показа нагледно как не се впечатлява от авторитетите, така че Кенин не може да разчита на това да респекитра по някакъв начин полякинята с вече спечелената си титла от Големия Шлем. Разбира се, няма как да пренебрегнем опита на американката във финални срещи, тъй като напрежението неминуемо ще играе роля, ала тийнейджърката сама сподели, че изобщо не е очаквала да достигне дотук и играе напълно освободено, което елиминира това като фактор върху нея, макар двубоят за титлата със сигурност да носи по-особено усещане и да има възможност младата състезателка да се скове, когато осъзнае какво има шанс да постигне.

Моето чувство е, че този път полската тенисистка няма да изнесе поредното си доминантно представяне и коравата Кенин ще я притисне максимално, само че Швьонтек трябва да триумфира, за да възтържествува логиката. Представянето й през цялата надпревара бе в пъти по-впечатляващо от това на противничката й, а дори да покаже някакви нерви, то именно тя ще задава темпото на игра, а по-комплексните й качества би трибвало да наклонят везните в нейна полза.

Коефицентите също подкрепят моята теза, давайки предимство на тийнейджърката от 1.61 срещу 2.37 за американката. Чистата победа за Швьонтек пък се оценява на 2.50, докато такава за Кенин би умножила залога ни по 3.50. Вероятността да се стигне до пълен формат се котира на 2.50, а тази да станем свидетели на двусетова развръка едва на 1.50.

Истината е, че ни очаква един от най-непредвидимите финали в в историята на Ролан Гарос и предварителните прогнози вероятно ще бъдат разбити на пух и прах, но точно това ще направи срещата толкова вълнуваща за наблюдаване, а за нас остава да се настаним удобно пред екраните и да се наслаждаваме!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Триумф за полската сензация Швьонтек или нова титла за Кенин (финал-превю) Калоян Соколов
Теми:  
ига швьонтек | Превю | ролан гарос | софия кенин

Коментари





Следвайте ни в Facebook