Триумфът на Света е факт: Тиафо е героят на отбора след зрелищен обрат над Циципас!

от в 19:13 на 25.09.2022
Мирела Николова

Отборът на Европа бе наложил тотална доминация във всяко от изминалите четири издания на Laver Cup и титлата неизменно отиваше в ръцете на европейците. През тази година в състава им се събраха всички представители на Голямата четворка, което предполагаше пети триумф за тях, ала тимът на Света успя да осуети плановете им и вдигна трофея за първи път в историята на надпревара след краен резултат от 13:8 точки.

Това стана факт след изумителен обрат, дело на Франсис Тиафо, който довърши започнатото от своите съотборници по-рано през деня и обърна Стефанос Циципас, оформяйки крайното 1:6 7:6(11) [10:8]. В началото на третия състезателен ден отборът на Европа имаше преднина от 8:4 точки, ала днес инкасира три поражения от също толкова изиграни срещи и не успя да съхрани съвършения си баланс в турнира.

Откриващата част премина под пълната доминация на гърка, който налагаше изключително високо темпо на игра и непрекъснато търсеше начини за реализиране на завършващ удар. В по-голямата си част неговите опити за атака завършваха с успех, а това в комбинация с лишената му от грешки игри остави Тиафо без никакви шансове. В хода на целия сет американецът успя да спечели едва 7 точки и напълно резонно дебютният сет отлетя в актива на световния №6 след едва 21 минути престой на корта.

Във втората част представителят на Света успя да се отърси от първоначалния шок и се доближи до нивото, което го изведе до полуфиналите на US Open. Той успешно парираше атаките на своя опонент и често ставахме свидетели на контраатака от негова страна, завършваща с уинър. Качеството на игра на всеки от двамата тенисисти бе много високо и напълно резонно този толкова оспорван сет бе решен в тайбрек. Той се превърна в истинско зрелище, тъй като в него видяхме изобилие от зрелищни разигравания и огромна доза драма. Циципас достигна до четири мачбола, но при всеки един от тях Тиафо демонстрира изумителен характер и в крайна сметка след две поредни спиращи дъха изпълнения изравни отделните части.

В решителния дълъг тайбрек до 10 точки Тиафо се възползва от инерцията, която бе набрал, и диктуваше събитията от всяка една зона на корта. Това в съчетание с напрежението, сковало ръката на гърка и довело до множество непридизвикани грешки от негова страна, изведе американеца до крайния успех, а с това бе подпечатан и първият триумф за отбора на Света!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Триумфът на Света е факт: Тиафо е героят на отбора след зрелищен обрат над Циципас! Мирела Николова
Теми:  
atp | laver cup | Обзори | стефанос циципас | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook