Трудно лечимо заболяване или това, което може да спре Надал по пътя към №14 на РГ

от в 15:07 на 14.05.2022
Мирела Николова

Контузиите съпътстват Рафаел Надал по време на цялата му кариера и неведнъж Матадора е бил принуждаван да отсъства от корта за дълго време. Такъв бе случаят и през миналата година, когато испанецът пропусна втората половина от сезона заради травма в ходилото - същата тази, която го измъчваше в решителния сет на осминафиналния сблъсък в Рим срещу Денис Шаповалов. 21-кратният шампион от Шлема изглеждаше на предела на силите си и гледката бе силно болезнена, а това породи множество притеснения относно формата, в която ще бъде Надал на любимата му надпревара през сезона - Откритото първенство на Франция, стартиращо само след седмица.

На пресконференцията си след срещата манакорецът отново наблегна на това, че въпросната контузия е хронична и той просто трябва да живее с нея. Но какво всъщност представлява тази травма?

Става въпрос за рядко дегенеративно заболяване, наречено "синдром на Мюлер-Вайс", което представлява остеонекроза на тарзална кост, или казано с други думи - една от най-важните кости, играеща ключова роля за редица движения, характерни за тениса (смяна на посоката, завъртане, спринт, приклякане), започва да залинява. 

За първи път Надал се сблъсква с проблема през 2005 година, като има три възможни причини за появата му - счупване, аномалия при раждането или системно натоварване на ходилото. По всяка вероятност случаят на Рафа е третият заради изключително натоварващия стил на игра, който притежава. 

Отговорът на въпроса дали съществува лечение, е отрицателен. При появата на болка е необходима почивка, но това е само моментно решение. Въпреки че съществуват възможности за оперативна намеса, те не са за предпочитане, тъй като при тях засегнатата част от костта се премахва и се заменя с изкуствена, което може да доведе до още по-голям период извън игра. 

Още по-лошите новини са, че тъй като е прогресивно заболяване, с напредването на годините е все по-трудно да бъде излекувано. Дори по време на възстановителния си период испанецът да не изпитва никаква болка, то няма никаква гаранция, че при завръщането му в игра няма да се появи отново силен дискомфорт, който да го извади от състезания.

Според Рафа болката ще отшуми до дни и за феновете му остава единствено надеждата, че думите на Краля на клея ще бъдат пророчески и ще можем да го видим в битка за 14-и трофей на Ролан Гарос.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Трудно лечимо заболяване или това, което може да спре Надал по пътя към №14 на РГ Мирела Николова
Теми:  
atp | контузия | любопитно | рафаел надал | рим | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook