Циципас за грешката в ущърб на Синер: Със сигурност му повлия и мачът стана напълно различен

от в 08:40 на 14.04.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас има своята най-силна тенис седмица от достигането си до миналогодишния финал на Аустрелиън Оупън насам и ще спори за спечелването на трета титла от Мастърса в Монте Карло. 12-ият в света нанесе едва второ поражение на Яник Синер през сезона и макар гъркът действително да имаше аргументите за успех в мача, то той не дойде по най-приятния възможен начин, след като груба съдийка грешка наклони везните в полза на Циципас, а ето какво сподели самият Стефанос след своята най-ценна победа за 2024-та:

За невероятната игра в първия сет:

- Това е един от най-добрите сетове, които някога съм играл на клей. С толкова постоянно ниво на игра и страхотно качество на единичните отигравания. Просто една изключителна чиста игра от началото до края. Насочвах ударите си също толкова добре по диагонала, колкото по правата. Беше страхотно чувства да съм в "зоната" от самото начало и точно този старт се оказа от ключово значение, защото така си дадох шансове и за последни сет, защото съперникът ми знаеше, че имам подобно високо ниво и мога да го покажа във всеки един момент, което го караше да бъде внимателен.

За множеството удари с рамката на ракетата в началото на третия сет:

- Не мога да кажа дали беше единствено от липсата на концентрация или лошите отскоци на топката. Случва се с клея да имаш подобни лоши отскоци. Те изчистиха корта преди третия сет, но отскоците просто не бяха там. В първите два сета не изпълних нито един удар с рамката и изведнъж се случи точно в този момент. Не мислех толкова по този въпрос към онзи момент и просто приех, че пробивът се е случил. Знаех, че се изморявам, само че не можех да спра и продължих напред, търсейки начин да построя точките по най-добрия възможен начин и да вкарвам максимално много ретури, за да го пречупя.

За предпочитанията му между Джокович и Рууд:

- И двамата имат много добра статисика на клей. Единият играе по-плоско и е залепен за основната линия, докато другият е типичен клейкортър и играе с много сериозно количество топспин. Ще подходя по конкоретен начин към всеки един от тях. Жегата прави нещата много трудни, но точно това е удоволствието в битката. Израснал съм при същите условия и това ме кара да си спомням детството си в Гърция.

За съдийската грешка, която обърна мача:

- Със сигурност е имало по-голямо влияние върху него. Този момент беше решителен, защото двоен пробив изоставне нямаше да направи никак лесни нещата за мен. Ако топката беше отсъдена в аут, то мачът щеше да е напълно различен и бих попаднал в много лоша позиция. Случват се много странни неща, които ги няма на другите настилки, когато играеш върху клея. Имам предвид драмата с лайнсмените и отпечатъците. Самият аз се опитвам да разчитам на себе си, а не на лайнсмените, така че винаги поглеждам къде е попаднал даден удар в близост до основната линия и чак тогава продължавам разиграването. Точно затова не споря със съдиите, тъй като знам, че грешките са част от играта и се опитвам сам да се справям с подобни ситуации.

За предстоящото въвеждане на електронна система по линиите на всички настилки:

- Със сигурност ще имаме по-малко драма и липса на подобни изригвания от играчите, които съпътстваха мачовете на централния корт през тази година. Тенисът заслужава драма, но нека тя да бъде изцяло свързана с представянето на играчите, а не с някакъв вид странични обстоятелства - завърши Циципас своята пресконференция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас за грешката в ущърб на Синер: Със сигурност му повлия и мачът стана напълно различен Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | монте карло | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook