Цветана Пиронкова срещу Дона Векич - анализи, очаквания и коефициенти

от в 22:19 на 31.01.2021
Калоян Соколов

Цветана Пиронкова откри участието си на надпреварата Yarra Valley Classic с безметежна победа над Людмила Самсонова и даде сериозна заявка за силен рейд в хода на седмицата. Цвети обаче няма да има нито ден почивка, тъй като утре сутринта в около 07:00 часа наше време за българката предстои нов двубой, в който нейна опонентка ще бъде поставената под номер четири Дона Векич, а нека заедно да поразсъждаваме как Пиронкова може да се поздрави с нова победа.

Какво да очакваме от Дона Векич?

Хърватката е на 24 години и е висока 179 сантиметра. Родена е в изцяло спортно семейство, като нейният баща е бивш футболист, докато майка ѝ се е занимавала с лека атлетика. Самата Дона признава, че това е оказало сериозно влияние върху нея и от малка тя е имала невероятно състезателен дух и силно изразена воля за победа. Векич е тенисистка с мощни удари от основната линия, която обича да задава темпото, а началният удар е друга силна страна за световната номер 32 и често води до директни точки в актива ѝ.

В кариерата си Векич е спечелила две титли на Женската тенис асоциация, като първата от тях идва, когато тя е едва на 17-годишна възраст. Хърватката многократно е била определяна през годините за една от най-талантливите млади състезателки и на пръв поглед няма пробойни в арсенала си, но винаги е имала сериозни психологически проблеми на корта. Дона често се е поддавала на напрежението в решителните моменти и става подвластна на вътрешните си демони, което я кара да взема твърде прибързани решения.

В силните си дни Векич е способна да продуцира феноменално качество на игра, разнообразни тактически прийоми и почти съвършено цялостно представяне, само че обратното важи изцяло в негативен аспект и неведнъж сме я виждали да се самоунищожава в редица значими двубои.

Как може да противодейства Цветана Пиронкова?

Това е въпрос, на който изглежда пловдивчанката знае добре отговора, защото има четири победи от също толкова сблъсъци с въпросната съперничка. Досега родната ни представителка дори не е отпускала сет на хърватката, а Векич не е съумявала да спечели повече от един гейм в половината от тези случаи. Последно двете се срещнаха на миналогодишния US Open, където първата ни ракета за пореден път успя да изкара извън релси утрешната си опонентка и триумфира с лекота.

Основна задача за Пиронкова ще бъде да стартира силно и да не позволява на деветата поставена да вземе ранен аванс, тъй като тогава тя става много опасна. Цвети има нестандартна игра, която разстройва праволинейния ритъм на Векич и вади най-лошото от нея. Българката трябва да хвърли всички сили в дефанзивен план през дебютните минути на срещата, за да покаже на противничката си, че е готова да отрази всяка една топка и да я накара да прибързва.

Посрещането на Цвети също може да изиграе ключова роля и по-скоро това на второто подаване на хърватката. То е далеч по-подсигурено от първото и няколко светкавични ретура определено биха разколебали Дона, която в такива моменти е склонна да допуска сериозно количество двойни грешки, което ще елиминира изцяло предимството й по отношение на сервирането.

Очаквания и коефициенти:

Категорично бих фаворизирал нашето момиче, имайки предвид отличните му резултати дотук през сезона и перфектния баланс в досегашните мачове с Векич. Не вярвам победата да дойде толкова убедително, колкото в част от предишните им срещи, но не вярвам и да се стигне до някакъв особено драматичен развой.

Букмейкърите също застават зад моето мнение и предлагат коефициент от 2.75 за успех на хърватката, докато ставката на Пиронкова възлиза на едва 1.40, макар това никога да не било сигурен гарант за предстоящия развой. Сблъсъкът пък по традиция ще може да следите на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Цветана Пиронкова срещу Дона Векич - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | дона векич | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook