US Open: Шампионът от 2014-та ще срещне Алкарас; световният №26 си осигури сблъсък с Надал

от в 07:23 на 04.09.2022
Мартин Петков

Откритото първенство на САЩ е специално място за вече 33-годишния Марин Чилич, който през 2014-та поднесе една от най-сериозните изненади на последното десетилетие в тениса и триумфира с титлата в Ню Йорк. Към днешна дата хърватинът, който се радва на успешен тенис сезон и отново е сред първите 20 на света, продължава да впечатлява с изявите си на US Open и изкова знаков успех срещу британеца Даниел Еванс за 4 часа и 2 минути корта, надделявайки с крайното 7:6(11) 6:7(3) 6:2 7:5, осигурявайки си място във втората седмица на състезанието, където го очаква да срещне тенисиста с най-много победи за годината в лицето на Карлос Алкарас.

Двубоят протече без особено интригуващи моменти в началната си фаза, като първите драматични събития дойдоха чак в 12-ия гейм, когато световният номер 23 сервираше и му се наложи да спасява два сетбола пред балканеца, но се справи, с което предизвика изиграването на тайбрек. В дългото подаване британецът рано взе инициативата и я поддържаше до последно, като разполагаше с две точки за спечелване на частта, но остана несигурен в действията си и светкавично Чилич се възползва от това, взимайки предимство, за да може след продължителна битка да осъществи седмия си сетбол и откри сметката си в общия резултат.

Еванс скоропостижно съумя да загърби случилото си минути по-рано и реализира първия пробив в мача при старта на втория сет, но се пропука при затвърждаването му и равенството остана на почит. Според събитията на корта по всичко личеше, че ще наблюдаваме нов дълъг гейм и това в крайна сметка се случи, но по особено интересен начин, след като бившият шампион проби за 6:5, но не издържа игрово на съперника и също предаде сервиса си. В тайбрека подобно на по-рано британецът отново се поздрави с крехък аванс на старта от минипробив, който обаче в този случай нямаше никакви проблеми да задържи и дори увеличи преднината си, за да върне равенството в отделните сетове на таблото.

В третата част Чилич беше близо до това тотално да изгуби почва под краката си, но демонстрира присъщия му характер на победител, за да извади подаването си от ситуация 0:40, а след това на пиадестала излезе огромната му класа и той регистрира цели 16 печеливши удари, за да се доближи на само сет от крайния успех.

С началото на четвъртата част доминацията на сервиращите се завърна и отново Еванс беше този, който пръв достигна до възможност да отмъкне гейма на противника но се провали в това си начинание след поредната глуповата неточност. Шампионът от 2014-та пък от своя страна използва импулса в представянето си и оказа сериозен натиск върху началния удар на британеца, като първоначално пропиля мачбол, но само броени минути по-късно беше безкомпромисен при втория открил му се шанс и се поздрави със страхотната победа.

В един от главните мачове в програмата за вчерашния ден на втория по големина корт ,,Луис Армстронг Стейдиъм" в игра видяхме двама бивши съотборници от отбор Свят за Лейвър Къп в лицето на местния любимец Франсис Тиафо и 170-сантиметровия латинос Диего Шварцман. Срещата между двамата елитни състезатели представляваше същинска наслада за окото и бивайки изпълнена с огромен брой обрати, до последно придържаше погледите към себе си. В крайна сметка американецът, който при всяка трудна ситуация биваше бурно окуражаван от сънародниците си по трибуните, записа главоломните 45 уинъра в рамките на едва три сета и закономерно, за радост на домакините, стигна до крайния успех след 3 часа и 4 минути игра - 7:6(7) 6:4 6:4. Посредством успеха си световният номер 26 изравнява най-доброто си постижение на US Open, като се класира за осминафиналите, където ще трябва да премери сили с рекордьора по титли от Големия шлем Рафаел Надал.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
US Open: Шампионът от 2014-та ще срещне Алкарас; световният №26 си осигури сблъсък с Надал Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | даниел еванс | диего шварцман | марин чилич | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook