В 5-сетов трилър: Рубльов спаси 2 мачбола, за да надвие Руне и очаква Джокович на 1/4-финал!

от в 09:12 на 23.01.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов потегли изключително разочароващо през новата година, след като допусна поражения още на старта и на двете подготвителни надпревари в Аделаида. Въпреки това, руснакът при участието си на Откритото първенство на Австралия крайно се разграничава от слабата си форма, като безпроблемно достигна фазата на осминафиналите, където го очакваше друг от скритите фаворити за трофея и един от най-видните тенисисти на следващата генерация - 19-годишният Холгер Руне.

Сблъсъкът между двамата състезатели, чиито стилове, уповаващи се на силовия тенис, се припокриват, имаха честта през днешния ден да излязат на "Rod Laver Arena" за първата директна битка между представители на топ 10 в тазгодишното издание на турнира. Съревнованието представляваше същински 5-сетов трилър, продължил 3 часа и 37 минути, но в крайна сметка московчанинът се завърна от 2:5 в последната част, за да спаси два мачбола и триумфира с победата - 6:3 3:6 6:3 4:6 7:6(9). По този начин световният номер 6 подпечата мястото си на четвъртфиналите в Мелбърн, където ще срещне един измежду местния любимец Алекс де Минор и 9-кратния носител на трофея от надпреварата Новак Джокович.

Началото на двубоя беше поставено със сервис на руснака, който с представянето си даде тон за бърза престрелка от страна на подаващите в дебютните минути. Впоследствие моментите от първата почивка нататък далеч не се оказаха толкова благоприятни за сервиращите, след като във всеки от идните пет гейма станахме свидетели на поне един брейкбол, ала в крайна сметка Рубльов подходи с по-голямо внимание към ситуацията, от която излезе в печелившата позиция с пробив аванс на сметката си, към която причисли откриващия сет, след като записа два аса и не остави шансове на тийнейджъра.

Стартът на втората част беше напът да се превърне в критичен за датчанина, който преливаше от енергия и в желанието си да определя темпото на игра чрез своя форхенд, бъркаше неистово, което го изправи пред угрозата да изгуби сервиса си още в самото начало. В този момент Руне за секунди съумя да се консултира с щаба си, от който видимо получи напътствия да държи топката повече в игра, чакайки шанса си, като промяната в облика му на корта даде резултат и той се поздрави с пробив в четвъртия гейм, като впоследствие нито за секунда не постави превъзходството си под въпрос и паритетът в отделните сетове възцари.

С настъпването на третата част огромното количество неточности, които произвеждаше ракетата на световния номер 10 под знака на прибързаните му действия, отново се наблюдаваше в представянето му в големи периоди от време и проблемите за него не закъсняха. Московчанинът, който от своя страна изчисти напълно играта си от грешки, използваше умело колебанията при тийнейджъра, като направи необходимото посредством серия от печеливши отигравания от вездесъщия си дланов удар, за да реализира пробив, който се оказа единственият в сета и възстанови преднината си в общия резултат на срещата.

На старта на четвъртата част тийнейджърът с поведението си на корта и знаците към своя щаб даваше сериозни индикации, че изпитва проблеми от физическо естество, което доведе до брейкболи пред световния номер 6, ала по-нискоранкираният състезател все пак намери сили да оцелее в подаването си. Впоследствие физиотерапевтът се отзова на Руне, за да провери състоянието му, но по всичко личеше, че дискомфортът е пореден от жегата и шампионът от Париж продължава участието си, като дори се поздрави с пробив. Именно това действие вдъхна кураж и нов прилив на енергия за Руне, който обаче се сгромоляса при сервис за спечелване на сета, предавайки подаването си след двойна грешка, ала светкавично съумя да се реабилитира и при начален удар на руснака изпрати двубоя в заключителната му фаза.

Решителната пета част стартира с крайно необуздани отигравания на Рубльов, с които той попадна в ситуация 0:40 при дебютния си гейм, но все пак намери път назад подпомогнат от сервиса си и задържа равенството. Неубедителното представяне на руснака обаче не приключи с това и вдъхновеният тийнейджър реализира пробив, който го отведе до това да подава за победата в мача. Тогава, по подобие на четвъртия сет, скандинавецът изигра ужасяващ гейм, при който не спечели нито точка и своебразно реанимира противника си в двубоя, като станахме свидетели на абсолютно равенство при 5:5. В заключителния за сблъсъка гейм московчанинът беше напът да пропилее всичко направено от себе си в мача, като съперникът му достигна два поредни мачбола, но серия от четири неспасяеми сервиса на петия поставен в схемата означаваше, че ще гледаме решителен тайбрек до 10 точки.

В него датчанинът имаше летящ старт, за което със сериозна заслуга беше и световният номер 6, който допусна поредица от лекомислени грешки и тийнейджърът поведе с 5:0 пункта. Впоследствие шампионът от Париж с известни трудности поддържаше аванса си до 7:3 в своя полза, преди да проследим серия от шест поредни точки за Рубльов, която го изведе до два поредни мачбола, но отново нищо не беше приключило и датчанинът изуми с минаващ удар от бекхенд, за да изравни при 9:9. В този момент московчанинът остана хладнокръвен и достигна трети мачбол, при който изключителен късмет беляза края на двубоя, след като ударът на световният номер 10 закачи филето на мрежата и падна неспасяемо в полето на по-нискоранкирания състезател.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 5-сетов трилър: Рубльов спаси 2 мачбола, за да надвие Руне и очаква Джокович на 1/4-финал! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | андрей рубльов | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook