В 5-сетово зрелище: Гофен напомни за класата си, но Хуркач го пречупи и продължи напред на РГ

от в 15:44 на 28.05.2023
Мартин Петков

През днешния ден беше поставено началото на тазгодишното издание на втория турнир за сезона от Големия шлем, а именно Ролан Гарос, като още в един от откриващите мачове имахме възможността да наблюдаваме директна битка между бившите представители на топ 10 - Хуберт Хуркач и Давид Гофен. Любопитното е, че двамата се изправиха помежду си в Париж и през 2022-ра, когато полякът безпроблемно надделя в последователни сетове, докато днес трябваше значително повече да се поизпоти и трепери, за да се наложи над някогашния вицешампион от АТР Финалите в 5-сетово зрелище - 6:3 5:7 6:4 2:6 6:4. С успеха си световният номер 13 продължава към втория етап на Откритото първенство на Франция, където му предстои да срещне Талон Хрийкспор, който подобно на него спечели в петсетова битка на старта.

Началото на двубоя беше изпълнено с оптимизъм за белгиеца, който още в дебютния гейм съумя да неутрализира най-силното оръжие на 13-ия поставен - началния удар, като поведе с пробив. Преднината на световния номер 113, обаче не издържа дълго и Хуркач съвсем скоро навакса изоставането си, като отстоя своя сервис чрез две спасени точки за рибрейк, при което играта му видимо претърпя още по-добро развитие по отношение на броя уинъри, за да станем свидетели на пълен обрат на събитията и откриващият сет беше записан в сметката на поляка.

На старта на втората част положителните знаци в представянето на световния номер 13 продължиха с пълна сила и той без време осъществи ранен брейк, който умело поддържаше на собствено подаване, където не оставяше шансове на противника. Именно по този начин по-високоранкираният тенисист наглед подцени ситуацията, опирайки се единствено на вездесъщия си сервис, който все по-често започна да пропуска, при което ритъмът в играта му се изгуби и за играч с опита на Гофен беше лесно да се възползва от ситуацията, като напълно преобърна случващото се и печелейки пет от последните шест гейма възстанови равенството в общия резултат на срещата.

Третата част започна наглед оптимистично за Хуби, който видимо загърби случилото се и поведе с 0:40 на сервис на бившия номер 7, който обаче не допусна така лесно да бъде пречупен, като оцеля и скоропостижно дори се поздрави с пробив аванс за 3:1 в своя полза. Оттам насетне историята от предишния сет до голяма степен се повтори, с разликата че ролите бяха разменени, след като полякът, изостанал назад в статуквото, вдигна оборотите, като продуцира завидно количество печеливши отигравания, които му донесоха успеха в пет от следващите шест гейма и той направи втората крачка по пътя към победата в мача.

Изостанал отново назад в общия резултат, Гофен нямаше никакво намерение да свали гарда си така доброволно и демонстрира напълно различно лице в началото на четвъртия сет, когато взимаше рано топката и беше агресивен, като съумя да матира 13-ия поставен и се сдоби с пробив аванс. Впоследствие голямото изпитание за бившия вицешампион от Финалите на АТР настъпи в седмия гейм, когато той отстоя подаването си след два спасени брейкбола и броени минути по-късно отмъкна за втори път началния удар на гиганта, за да изпрати двубоя в заключителната му фаза.

Получил сериозно вдъхновение от стореното, световният номер 113 беше напът да стартира по мечтан начин в решаващия сет, като разполагаше с възможност отново да причисли към актива си началния удар на по-високоранкирания тенисист. Изправен до стената, Хуркач най-после се завърна към високото си равнище и стила си с постоянно търсене на завършващ удар, което му позволи да оцелее и да пречупи защитата от основната линия на Гофен, като го проби фундаментално в петия гейм и оттам насетне посредством класата на сервиса си нямаше затруднения да сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 5-сетово зрелище: Гофен напомни за класата си, но Хуркач го пречупи и продължи напред на РГ Мартин Петков
Теми:  
atp | давид гофен | ролан гарос | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook