В безмилостен стил: Циципас се разправи с Хачанов и ще играе на дебютен финал в Мелбърн!

от в 08:59 на 27.01.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас направи своя огромен пробив на голямата сцена в тениса през вече наглед далечната 2019-а, когато гъркът още едва 20-годишен при участието си на Аустрелиън Оупън спря защитаващия шампион Роджър Федерер, като впоследствие достигна полуфиналите в надпреварата, където беше спрян от Рафаел Надал. Оттогава насам изтече много вода и статутът на елина в световния тенис придоби съвсем друг облик, след като от триумфа му с титлата от АТР Финалите, също през 2019-а, той е неизменна част от челната десетка на класацията на АТР и е сред фаворитите за всяко едно отличие, когато излезе на корта.

Циципас несъмнено прелива от талант и няма да е пресилено, ако кажем, че от представителите на следващата генерация в тениса именно той е най-надарен технически на корта, като това в комбинация с много труд неоспоримо е формула за успех, както и доказва първата ракета на южната ни съседка от началото на новия сезон.

Световният номер 4 безспорно се намира във формата на живота си, след като е непобеден в 9-те си срещи до момента, но по-специалното за него в случая е фактът, че за трета поредна година намери място в полуфиналната фаза на Откритото първенство на Австралия и отново жребият му отреди да срещне руснак, но с разликата, че това не беше Даниил Медведев, който го спря при предишните две издания на турнира, а олимпийският вицешампион Карен Хачанов.

Битката за място на финала в Мелбърн се явяваше общо шести официален двубой в съперничеството между гърка и световния номер 20, което към момента биваше доминирано с 5:0 победи в полза на бившия подгласник от Ролан Гарос. Резултатът от днешния сблъсък на "Rod Laver Arena" до голяма степен не изненада, след като Циципас за пореден път доказа, че се намира в отлична спортна форма, която му позволи в период от 3 часа и 26 минути да дирижира случващото се на корта, надделявайки безапелационно след 7:6(2) 6:4 6:7(6) 6:3.

По този начин третият поставен в схемата се класира за дебютния си финал на Аустрелиън Оупън и общо втори в надпревара от подобен калибър в кариерата му, като от мечтан първи триумф с трофей от Големия шлем и оглавяване на световната ранглиста го разделя единствено победителят в другия полуфинал между сензацията Томи Пол и хегемона на Зеления континент - Новак Джокович, който е 9-кратен носител на отличието от състезанието.

Още от самото начало на двубоя гъркът демонстрира афинитета си към това да е определящата сила на корта и с дълбоко пласирани удари не позволяваше на съперника си да е агресивен, с което на практика разрушаваше играта му и скоропостижно, благодарение на грешките от другата страна на мрежата, си осигури пробив аванс. Отговорът на сребърния олимпийски медалист обаче не закъсня, като той успяваше с голяма острота в ударите си да атакува неубедителния втори сервис на фаворита, печелейки си множество дивиденти, и броени минути по-късно равенството се възцари на "Rod Laver Arena".

Циципас не се нуждаеше от много време на корта, преди за пореден път да предугади наглед праволинейните действия на руснака, чийто начален удар за известен период от време своебразно го изостави, при което световният номер 4 нямаше затруднения на ретур и проби за 5:3. В този момент, когато по всичко личеше, че трикратният полуфиналист е намерил своя ритъм на игра, то той ни направи свидетели на едни от най-слабите си мигове в мача и посредством серия от неточности отново допусна рибрейк, който предшестваше закономерния тайбрек за завършек на това оспорвано начало в срещата.

Балканецът очевидно именно за 13-ия гейм беше запазил най-добрите отигравания в репертоара си, след като беше повече от неотразим във всяко едно отношение и защитата му пред канонадата от форхенд страната на Хачанов излезе на пиадестала, за да му донесе цели три минипробива на сметката, които се оказаха предостатъчно към нея да бъде причислен и откриващият сет.

На старта на втората част напрежението върху руснака беше напът да вземе връх над него, след като той в старанието си да е агресивен, неколкократно пресили ударите си, изкарвайки ги в аут, с което предостави куп брейкболи пред третия поставен в схемата. Въпреки неблагоприятната ситуация, световният номер 20 съумя да остане хладнокръвен и посредством класата на сервиса си отрази шансовете пред елина, като с това си действие даде тон за доминация от страна на подаващите.

Впоследствие под липсата на интригуващи ситуации бяхме отведени до преломния момент в срещата, настъпил при 4:4 и 15:30 в подаването на олимпийския вицешампион, когато Циципас спечели разиграването на двубоя, спасявайки три поредни смача на съперника, като придобитият от него импулс си каза думата в идните минути и той не отпусна нито точка повече на Хачанов до края на сета, за да се доближи на една ръка разстояние от място в сблъсъка за титлата.

С настъпването на третата част тонусът в играта на елина се покачи значително, като той все по-често започна да пласира ретурите си при първото подаване на руснака в корта, което допълнително вкарваше смут в действията на световният номер 20, който под знака на многобройните си грешки предаде гейма си в актива на фаворита. Оттам насетне световният номер четири сервираше абсолютно безупречно, което остави неговия опонент без абсолютно никакви шансове да се завърне обратно в срещата и заслужено балканецът си спечели правото да сервира за крайния успех. Тогава ръката на гърка неочаквано трепна и се стигна до тайбрек, в който той пропиля 2 поредни мачбола и Хачанов се възползва от моментните колебания на фаворита, за да запише дебютен сет на своята сметка.

Реакцията на Стефанос е закъсня и той веднага покачи оборотите за началото на следващата част, в която реализира ранен пробив и разви аванса си до 3:0 в своя полза. Руснакът пък изглежда хвърли твърде много сили в предходния сет и изобщо не приличаше на себе си, като допускаше огромно количество непредизвикани грешки и не получи никакви шансове да се върне обратно в сблъсъка, а Циципас напълно закономерно ще спори за трофея на Аустрелиън Оупън в неделния ден.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В безмилостен стил: Циципас се разправи с Хачанов и ще играе на дебютен финал в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | карен хачанов | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook