В битка на едноръките бекхенди: Неостаряващият Гаске нанесе поредно разочарование на Тийм

от в 16:46 на 04.04.2024
Елеонора Александрова

В едва втория кръг на ATP-250 надпреварата в Ещорил станахме свидетели на един от най-интересните сблъсъци откъм имена в турнира. Бившите представители на топ 10, които в момента са далеч от най-доброто си състояние, Доминик Тийм и Ришар Гаске, се срещнаха за седми път в техните кариери, като двубоят завърши 6:4 7:6(6) в полза на французина, който на четвъртфиналите ще срещне победителя от мача между Роберто Баутиста-Агут и Педро Мартинес.

По този начин френският ветеран се възползва максимално от влизането си като "щастлив губещ" в основната схема и се класира за първия си ATP четвъртфинал от миналия август насам, като така вече има предимство от 4:3 в преките си сблъсъци с бившия шампион от US Open, ако утре Гаске запише още една победа, то той ще се завърне в световния топ 100.

Първият сет не започна по желания начин за австриеца, като немалко непредизвикани грешки се натрупаха в сметката му. Значително по-чистата игра на бившия номер 7 оказа своето влияние върху резултата и така Гаске съумя да реализира пробив в третия гейм на срещата. Още в следващото подаване на Тийм, пред трикратния "мейджър" полуфиналист се отвори възможността да увеличи преднината си, но Доминатора не позволи подобно развитие на сблъсъка. В следващите геймове до изненади не се стигна и така първият сет отиде в сметката на французина.

Втората част на двубоя отново започна обещаващо за "щастливия губещ", като той реализира пробив още в първия гейм. Въпреки неудобната позиция, в която Тийм се намираше, той не бе готов да отстъпи на опонента си лесно и вдигна темпото си на игра, което му позволи да изравни резултата мигновено. Следващите няколко минути ни предложиха равностойна битка, като единствената възможност за пробив бе при 4:4, когато шампионът от US Open през 2021-та имаше брейкпойнт, от който не се възползва.

Така се стигна до тайбрек, в който французинът успя да си осигури преднина от 2 точки при 4:2, но Тийм сътвори обрат, печелейки следващите 4 точки и по този начин си осигури два поредни сетбола. Нервната игра на бившия номер 3, комбинирана с опита и волята на Гаске обаче позволиха на французина да се върне в играта и в крайна сметка да спечели тайбрека с 8:6.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В битка на едноръките бекхенди: Неостаряващият Гаске нанесе поредно разочарование на Тийм Елеонора Александрова
Теми:  
атп | доминик тийм | ещорил | обзор | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook