В битката на бившите шампионки от турнира: Азаренка не остави шансове на Кенин

от в 07:57 на 16.01.2023
Мартин Петков

Битката за короната от Откритото първенство на Австралия при дамите ежегодно е ожесточена, като в много от случаите шампионката впоследствие надгражда и достига върховете в тениса. С такава съдба може да се похвали бившата номер едно Виктория Азаренка, която на два пъти в миналото вдигна отличието в Мелбърн, докато същата емоция и наскоро през 2020-а изпита младата София Кенин, чиято кариера не протича към момента толкова впечатляващо след триумфа с "мейджър" трофея, ала американката изглежда на правилния път след завръщането си от поредната травма.

Парадоксално или не, жребият за тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън избра да изправи още на старта именно тези две състезателки, които в схемата с общо 128 тенисистки са единствените бивши шампионки в турнира. Сблъсъкът помежду им определено донесе на зрителите очакваните интригуващи мигове, като обратите в хода на срещата бяха често срещано явление, ала в крайна сметка, след 2 часа и 5 минути на корта, беларуската остана по-постоянна в действията си и се поздрави с победата - 6:4 7:6(3). С този си успех световната номер 24 вече е част от втория етап на надпреварата и ще срещне една измежду Надя Подорска и "щастливата губеща" Леолия Жанжан.

Кенин пое инициативата още в началните минути на двубоя, като с отлична вариативност надиграваше бившата първа ракета на света при по-дългите размени от дъното на корта и се сдоби с пробив аванс. В моментите след първата почивка за сблъсъка обаче Азаренка промени изцяло облика в представянето си, като започна да доминира изцяло в разиграванията и спечели шест от следващите гейма, за да запише откриващия сет на сметката си.

Във втората част, за разлика от видяното досега, водещата сила на корта бяха сервиращите, като всяка от двете бивши шампионки в турнира предотврати опасност от това да загуби подаването си и логичният изход беше тайбрек. В него американката първа се сдоби с преднина от минипробив, която обаче Азаренка светкавично заличи и влезе в нужния си ритъм, който я отведе до серия от пет поредни точки и крайния успех в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В битката на бившите шампионки от турнира: Азаренка не остави шансове на Кенин Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | виктория азаренка | софия кенин

Коментари





Следвайте ни в Facebook