В близо 3-часов трилър: Алкарас обърна вдъхновен Фонини и е на 1/4-финал в Рио!

от в 02:58 на 24.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас се завърна повече от впечатляващо в Тура след своето 3-месечно отсъствие, по време на което лекуваше травми в корема и десния крак, като завоюва титлата на надпреварата в Буенос Айрес, явяваща се негова дебютна за 2023-та. Време за празненства пред 19-годишния испанец обаче нямаше и той мигновено се отправи към АТР 500 турнира в Рио, където има наглед никак леката задача да защитава трофея си отрпеди година, когато триумфира в карнавалния град и направи първата крачка към изкачването си на върха в световната ранглиста в края на миналия сезон.

Шампионът от US Open стартира кампанията си в състезанието с успех над местен любимец, който го изправи още във втория кръг срещу неподражаемия Фабио Фонини в повторение на полуфинала им от миналогодишното издание на надпреварата. Очакванията за сблъсъка, по подобие на почти всички други с участието на тийнейджъра, бяха за негова рутинна победа, ала "Дон Фабио" за пореден път доказа неостаряващата си класа и ни предложи лицето си от своите славни години на корта, но в крайна сметка Карлитос демонстрира по-здрави нерви и сътвори пълен обрат, за 2 часа и 46 минути игра - 6:7(5) 6:2 6:4.

По този начин доскорошният номер едно, който при дублиране на титлата си в Рио ще изравни Новак Джокович по точки на върха в класацията на АТР, продължава защитата на отличието си и в четвъртфиналната фаза ще срещне един измежду сърбите Ласло Джере и Душан Лайович, всекиго от които надигра през миналата седмица в Буенос Айрес.

Приповдигнатото настроение в играта на испанеца се забелязваше още от дебютните минути на двубоя, като той често си служеше с вездесъщия си форхенд, за да завършва комбинациите си в предни позиции, което го изведе до пробив аванс и възможности за втори такъв. Тогава обаче Фонини постепенно започна да покачва равнището си и освен че оцеля в трудната ситуация, то той намери сили да осъществи брейк, с който зададе тон за доминация на посрещачите и сам сложи край на поредицата, за да възстанови паритета при 4:4.

Оттам насетне началният удар на двамата състезатели претърпя пълен крах, като те основно разчитаха на втория си сервис, който представляваше обект на постоянни атаки и макар италианецът да отмъкваше на два пъти подаването на топ поставения, осигурявайки си правото да сервира за спечелването на сета, но неизменно борбеният дух на тийнейджъра го оставяше в битката и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него станахме свидетели на същински гладиаторски дуел, в който ролите постоянно се меняха, за да бъдем отведени до 5:4 точки в полза на фаворита, когато световният номер 86 спечели феноменална точка в близост до мрежата, с което върна абсолютното равенство на корта и полученото вдъхновение му позволи да измъкне последвалите две разигравания, за да успее обратно на всички прогнози да запише откриващия сет на сметката си и поведе в общия резултат на защитаващия шампион.

В паузата преди старта на втората част бившият представител на топ 10, който се оказа, че по време на участието си на Аустрелиън Оупън е играл с пукнатина на единия пръст на десния крак, изпита проблеми именно в тази област и се възползва от правото си на медицински таймаут. Интервенцията с физиотерапевта на корта обаче далеч нямаше искания от Фонини ефект и тийнейджърът, видимо мотивиран от случилото се в първия сет, заигра на върха на способностите си, което светкавично му донесе преднина от два брейка в актива. Оттам насетне считаният за аутсайдер световен номер 86 намери сили единствено да се разпише в резултата, докато Алкарас предизвикваше бурните аплодисменти на публиката с фамозните си изпълнения и паритеът в отделните части възцари, близо два часа след началото на срещата.

Впоследствие разочарованието за бившия шампион от Мастърса в Монте Карло придоби съвсем различни размери, след като испанецът установи траен контрол над случващото се и след поредната си канонада от завършващи отигравания реализира пробив за старт на решителния трети сет. Придобития импулс от страна на защитаващия шампион му донесе сериозно игрово превъзходство и броени минути по-късно той удвои предимството си, но въпреки това отговорът на "Дон Фабио" не закъсня и той оползотвори шанса си за рибрейк. Оттам насетне началният удар на Алкарас заработи на нужните оборите и макар италианецът до достигна неколкократно до ситуация 30:30, то защитаващият шампион имаше последната дума в тази близо 3-часова епика и сложи точка на спора, преодолявайки първото си сериозно изпитание след завръщането си на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В близо 3-часов трилър: Алкарас обърна вдъхновен Фонини и е на 1/4-финал в Рио! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | рио

Коментари





Следвайте ни в Facebook