В Италия разследват топ тенисисти за уредени мачове

от в 12:18 на 16.03.2016
Tennis.bg

Разследванията срещу уреждането на мачове в тениса набират сила. Според изнесени от ВВС документи двама водещи италиански тенисисти са замесени в подобни действия, а разследването включва и двама състезатели от топ 20. В пълния списък пък фигурират имена на общо 24 съмнителни състезатели.

Прокурорът Роберто ди Мартино ще представи доказателства в съда за незаконните действия на местните състезатели Потито Стараче и Даниела Брачиали. Те са свързвани с уговорки с италиански букмейкъри.

Самото разследване води началото си от 2011-а, когато полицията в Кремона влиза в дома на местния букмейкър Манило Бруни, свързван с измама с футболни двубои. На негови са документирани хиляди съобщения в Skype, чрез които той преговаря с множество играчи.

През юли 2007-а той предлага взаимоизгодни условия на Брачиали, който тогава е в топ 50. Самият състезател потвърждава, че е заинтересован от офертата. Тогава Бруни му пише: "Изключително важно е да спечелиш първия сет и ако е възможно, да пробиеш във втория... дали ще успееш? В такъв случай ще ти дам много повече".

Брачиали отказва, но следва нова оферта. "Ок, ще ти дам 50 за начало утре, но е абсолютно наложително да спечелиш първия сет." Под 50 той има предвид 50 000 евро. Брачиали обяснява, че не познава съперника си и ще е трудно да уреди първия сет.

Тогава офертата се качва до 60 000 евро, но Брачиали пак настоява, че ще му бъде по-лесно, ако предварително знае с кой ще играе. В крайна сметка Бруни е арестуван за опитите си да корумпира множество играчи.

При Брачиали има и други съмнения, че е участвал в подобни договорки. Той обаче отрича всички тях. Бруни разкрива, че Брачиали е опитал да вербува съотборника си на двойки Потито Стараче.

През 2007-а Брачиали казал на Бруни "купихме Потито", който бил готов да урежда мачове за суми между 30 и 50 000 евро.

Разследванията на полицията обхващат около 30 мача включително на Уимбълдън и "Ролан Гарос". При два от тях има повече от категорични доказателства.

Първият е от май 2009-а, когато Стараче е трябвало да загуби срещу германеца Даниел Брандс. Тогава от Betfair отказват да изплащат печалби.

Вторият мач е от април 2011-а, когато Стараче играе с Даниел Химено-Травер в Барселона. Предложението е за 25 000 долара. Той трябва да спечели първия сет и след това да загуби двубоя. Стараче анулира уговорката като печели първия сет, но се отказва впоследствие да продължи мача.

Седмица по-рано Стараче достига АТР финал в Казабланка. Бруни твърди, че получава обаждане и му съобщават, че Стараче е взел 300 000 евро да загуби финала, както и се случва. "Не съм вярвал, че би загубил финал по този начин," коментира Бруни.

През 2015-а Брачиали и Стараче са наказани доживотно заради тези си действия. Впоследствие забраната на Стараче е отменена, а на Брачиали остава само година.

Италианските разследващи обаче смятат да продължат своята работа по тези случаи и далеч не само по случаите на Брачиали и Стараче. Според прокурора Роберто ди Мартиро има хиляди документи, които подчертават сериозността на проблема.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В Италия разследват топ тенисисти за уредени мачове Tennis.bg
Теми:  
букмейкъри | даниеле брачиали | корупция | потито стараче | тенис залози

Коментари





Следвайте ни в Facebook