В мач с 21 двойни грешки: Сабаленка повали Векич и е на крачка от първи финал в Шлема

от в 06:18 на 25.01.2023
Мартин Петков

Арина Сабаленка остави зад гърба си изключително колеблива година, в която представянето ѝ основно се уповаваше на възходи и падения, но в крайна сметка беларуската остана в ролята на подгласничка на WTA Финалите и гледаше положително към новия сезон. С началото на 2023-та по всички личи, че световната номер 5 далеч не си е почивала в седмиците извън Тура и е провела отлична предсезонна подготовка, доказателство за което е фактът, че тя към момента е единствената непобедена тенисистка с осем победи в мача, включително триумф с титлата в Аделаида, като серията ѝ я отведе до четвъртфиналната фаза на Откритото първенство на Австралия.

Бившата WTA-1000 шампионка от Мадрид в сблъсък за място във финалната четворка в Мелбърн трябваше в хода на днешния ден да премери сили със завърналата се отново на голямата сцена Дона Векич, която също демонстрираше значителен прогрес в играта си, ала класата на Сабаленка си каза думата и след час и 51 минути на "Rod Laver Arena", то по-високоранкираната тенисистка, въпреки 9-те си двойни грешки и 35-те непредизвикани неточности, увеличи поредицата си на девет поредни успеха, при това все още без загубен сет, поздравявайки се с победата - 6:3 6:2. С това световната номер 5 подпечата мястото си в полуфиналите на Аустрелиън Оупън и в опит да дебютира в мач за титла от подобен калибър ще срещне сензацията в състезанието - Магда Линет.

Още от самото начало на двубоя интригуващите моменти на корта не липсваха и предвид проблемите с началния удар за всяка от двете страни на мрежата, то брейкболите се превърнаха често срещано явление. Първа от шанса си да излезе напред в резултата се възползва фаворитката в сблъсъка, която проби на нула, но светкавичен рибрейк на хърватката възстанови паритета и дори в даден момент ѝ позволи да мечтае за нещо повече, след като при 3:3 световната номер 64 достигна ситуация 15:40 на съперниковия сервис. Сабаленка на свой ред, както неведнъж ни демонстрира нагледно от началото на 2023-та, запази впечатляващо хладнокръвие и освен че не допусна да изостане в губещата позиция, то тя използва придобития импулс, за да реализира пробив и след поредната спасена точка за рибрейк, записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част световната номер 5 удължи серията си от спечелени геймове на шест, с което вече си беше осигурила два пробива предимство и се виждаше вече победител. Векич въпреки това отказа да се предаде доброволно и съумя да навакса частично пасива си, ала намиращата се във формата на живота си беларуска беше безкомпромисна до края на срещата, като дори отново удвои аванса си, за да сложи точка на спора впоследствие след поредните си трудности на собствено подаване.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В мач с 21 двойни грешки: Сабаленка повали Векич и е на крачка от първи финал в Шлема Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | Арина Сабаленка | дона векич

Коментари





Следвайте ни в Facebook